Italien. Maten. Kulturen.

Äkta italiensk focaccia

Äkta italiensk focaccia

Jag älskar focaccia! Underbart till helgfrukosten med proscuitto cotto (fin kokt skinka), några tjocka skivor tomater och toppad med färsk basilika. Det och ett par espresso och helgen kan dra igång. Men också perfekt som tilltugg innan middagen. Bara köp hem lite fina charkuterier, oliver, ost och annat småplock och servera med nygräddad focaccia. Alltid enormt uppskattat. Focaccia fungerar också fint till pastasallader, soppor eller till somriga grillkvällar.

Det bästa med mitt recept är så klart att det är ett genuint familjerecept och smakar precis så som Focacia ska smaka här i Italien. Hemma i Sverige så är den man köper eller får på restaurang oftast alldeles för tjock, kompakt och har för lite olivolja i sig. Dessutom behöver du vare sig knäda eller dra fram några köksapparater med den här varianten. Degen fixar du på 10 minuter och du kan välja mellan lång eller kort jäsningstid beroende på hur mycket tid du har. Jag bakar oftast med snabbjäst men vanlig torrjäst går också bra om du kan stå ut med lite längre jäsningstid.

Till focaccia använder jag alltid 00 – mjöl vilket ger ett otroligt luftigt bröd + att de klarar av den höga gräddningstemperaturen. Det finns i välsorterade livsmedelsaffärer även i Sverige. Men om du inte skulle hitta det så rekommenderar jag vetemjöl special framför vanligt vetemjöl. Det ger också mer luft i brödet.

Jag tycker focaccian är godast som den är utan någon smaksättning. Men man kan blanda i färsk rosmarin eller stoppa ner tomater eller oliver i degen också om man vill. Så det är verkligen ett superbra recept som går att variera på så många sätt. Längtar redan till helgen och helgfrukost med nybakad focaccia.

Hoppas du vill prova också!

Recept (En långpanna med focaccia)

9 dl 00 mjöl

3.5 dl vatten

2 tsk salt

2 tsk flingsalt

7 gram snabbjäst eller 1,5 tsk torrjäst

5 msk olivolja

Mät upp mjölet i en skål och blanda i jästen och salt. Slå i lite vatten i taget, ca 1/3 del. Du behöver kanske inte allt vatten beroende på mjölet. Blanda ihop till en jämn men stickig deg med hjälp av en rejäl träsked. Slå i olivoljan och arbeta in. Täck skälen med plastfolie. Om jag använder torrjäst brukar jag den låta stå några timmar, tar inte tiden så noga men ungefär 2 – 3 timmar och degen ska ha dubblerat sin storlek. Ibland gör jag den även på kvällen och låter stå över natten, perfekt till helgfrukosten. Med snabbjäst så tar jäsningen bara 30 minuter ungefär.

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en plåt med bakplåtspapper. Smörj in händerna med olivolja och lyft degen ur skålen och lägg ut på plåten. Tryck ut med händerna så att den täcker plåten i ett jämt lager. Använd fingertopparna till att göra gropar över hela brödet. Ringa över generöst med olivolja och toppa med flingsaltet.

Sätt in i ugnen till focaccian är lätt gyllene. Ta ut och servera direkt eller låt svalna och lägg ner i en påse. Sanslöst gott!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.

Ha en härlig dag!


Related Posts

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Min svärmors syster från Sicilien är den som lärt mig mycket (läs mest av alla) när det gäller bakning, desserter och kakor. Så även när det gäller det här italienska lantbrödet som jag bara älskar. Jag gör minst två bröd i veckan, gärna till helgen […]

Baguettes fatte in casa

Baguettes fatte in casa

Jag är definitivt ingen bakningsexpert men jag tycker det är väldigt roligt. Hemma i vårt kök görs det mestadels focaccia och lantbröd (Kolla gärna in dom recepten). Men också baguetter, gärna till helgen så att det finns gott bröd till lördagsfrukosten. Jag brukar sätta en […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *