Italien. Maten. Kulturen.

Baguettes fatte in casa

Baguettes fatte in casa

Jag är definitivt ingen bakningsexpert men jag tycker det är väldigt roligt. Hemma i vårt kök görs det mestadels focaccia och lantbröd (Kolla gärna in dom recepten). Men också baguetter, gärna till helgen så att det finns gott bröd till lördagsfrukosten. Jag brukar sätta en deg på fredagskvällen, vilket inte tar mer än 5 minuter, och sedan gör jag baguetterna på morgonen därpå. Tar inte heller särskilt lång tid och frukostar med hembakat bröd känns alltid lite extra lyxigt.

Härlig skorpa och underbart mjuka på insidan.

Det är alltså ett synnerligen enkelt recept där jag också brukar tillsätta lite linfrön. Så till frukost eller till middag, spelar ingen roll, det här goda och saftiga brödet passar perfekt. Jag brukar också göra fyllda baguetter om vi ska ner till stranden eller på utflykt. Massor av skinka, salami, tomat, gurka, lite sallad och någon god örtdressing på.

Och vill du inte göra baguetter av det så kan du forma mindre bullar och göra frallor. Och du kan också skippa olivoljan om du vill och istället köra på 5 dl vatten. Och tiden i kylen är inte jättenoga, ibland har min deg stått inne 6 timmar, ibland 8 och ibland över 12 timmar.

Recept för 4 (riktigt stora) baguetter

4.5 dl kallt vatten

0.5 dl olivolja

700 gram mjöl (Använder 00 mjöl men annars vetemjöl special)

0.5 dl linfrön

50 gram jäst

1 msk salt

Måtta upp vätskan och smula ner jästen och linfrön. Rör ut så att jästen löser upp sig. Tillsätt salt och lägg sedan ned mjölet, ungefär 1/3 i taget. Jobba med en träsked tills du får en stickig och klibbig deg. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylen över natten.

Ta fram skålen och ta av plastfilmen. Låt skålen stå (med kökshandduk över) på köksbänken 1 timme så att degen börjar bli rumsvarm. Mjöla sedan händer och ett bakbord, eller annan lämplig yta. Vänd upp degen och dela den i 4 delar med en degskrapa. Forma varje del till en lång och vriden baguette. Lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Lägg en kökshandduk över och låt de vila i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Ställ en långpanna längs ned. När ugnen är varm så slår du på drygt 1 deciliter vatten i långpannan och sätter sedan in plåten med bröden ovanför. Vattnet gör att brödet blir extra frasigt med härlig skorpa. Grädda mellan 10 – 20 minuter beroende på hur stora du gör frallorna eller baguetterna. Mina 4 stora kräver bortemot 20 minuter. Kolla färgen och knacka på dom för att veta när det är klara, det ska nästan låta lite ihåligt.

Ta ut och låt svalna på ett galler några minuter om de ska ätas direkt. Annars låter du dem svalna av helt och lägger sedan in i en påse. Bröden går alldeles utmärkt att frysa och sedan värma på i ugnen igen efter att de är tinade.

Hoppas du vill prova!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Min svärmors syster från Sicilien är den som lärt mig mycket (läs mest av alla) när det gäller bakning, desserter och kakor. Så även när det gäller det här italienska lantbrödet som jag bara älskar. Jag gör minst två bröd i veckan, gärna till helgen […]

Panini all’olio – frukostbröd med olivolja

Panini all’olio – frukostbröd med olivolja

Lördagsmorgnar och frukost med nybakat bröd är standard hemma hos oss. Jag älskar att smyga upp tidigare än alla andra, sätta en deg, och sedan få pyssla runt i min egen takt. Lite svensk radio, en espresso ute på altanen och blickandes ut över havet […]2 thoughts on “Baguettes fatte in casa”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *