Italien. Maten. Kulturen.

Focaccia con pomodorini e olive

Focaccia con pomodorini e olive

Vår ”vanliga” focaccia som vi äter ofta hemma, hittar du här, och den äts oftast naturell med lite prosciutto cotto och tillbehör innan middagen. Eller som helgbröd till frukosten. Den här varianten är en snabbvariant och fylld med söta körsbärstomater, sälta från oliverna och rejält med väldoftande rosmarin. Perfekt som tillbehör till grillat, som en förrätt eller bara för att det är så fruktansvärt gott.

En kan också säga att den har ett lite mer rustikt utseende än originalet. Och den ska ätas varm, bara lätt avsvalnad, då är den absolut som godast. Ibland lägger jag också ringar av rödlök på, det är också gott. Men stek gärna löken först så att den inte bränns i ugnen.

Ja, men då kör vi.

1 focaccia (Lagom till 4 – 6 personer)

300 gram 00 mjöl (Vetemjöl special)

1.5 dl vatten

Olivolja (2 msk till degen)

1 tsk flingsalt (+ lite extra vid servering)

2 tsk bakpulver

1 näve med rosmarin

Körsbärstomater och svarta oliver

Sätt ugnen på 175 grader och förbered toppingen först – halvera tomaterna och hacka rosmarinen.

Häll upp mjöl, bakpilver och salt i en skål och blanda ihop. Tillsätt vattnet och olivoljan och arbeta snabbt ihop med en träsked till att du får en ganska klistrig men ändå sammanhållen deg. Ibland kan det behövas lite extra vatten eller mjöl så bedöm hur degen känns.

Ta fram en plåt med bakplåtspapper och stjälp upp degen. Dra den utåt åt alla håll med hjälp av träskeden. Stoppa ner oliverna och tomaterna och strö över rosmarin och flingsalt. Ringla lite olivolja över och sätt in i ugnen ca 20 minuter.

Ta ur från ugnen när den fått en gyllene färg och låt svalna några minuter. Skär sedan upp och servera direkt. Så gott – hoppas du vill prova!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Min svärmors syster från Sicilien är den som lärt mig mycket (läs mest av alla) när det gäller bakning, desserter och kakor. Så även när det gäller det här italienska lantbrödet som jag bara älskar. Jag gör minst två bröd i veckan, gärna till helgen […]

Baguettes fatte in casa

Baguettes fatte in casa

Jag är definitivt ingen bakningsexpert men jag tycker det är väldigt roligt. Hemma i vårt kök görs det mestadels focaccia och lantbröd (Kolla gärna in dom recepten). Men också baguetter, gärna till helgen så att det finns gott bröd till lördagsfrukosten. Jag brukar sätta en […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *