Italien. Maten. Kulturen.

Grissini

Grissini

Historien om grissini är lite komplicerad, finns många varianter och historier som gör anspråk på att vara dess absoluta sanningen. Allt ifrån en bagare i Turin, Antonio Brunero, som på 1600 – talet sägs räddat liven på en liten kunglighet, Vittorio Amadeo II, som var sjuk och som behövde lättsmält mat. Han tillfrisknade och blev senare en hjälte när under åren försvarade Turin mot fransoserna och är idag en väl ihågkommen historisk person. Sen finns det en del andra varianter på historien också, inte minst bland fransmännen, men låt oss lämna det därhän. Grissini är ju ändå italienskt.

Grejen med grissini för mig är att det passar till så otroligt mycket. En kan ha det till en soppa, som en del i antipasti, som snacks framför dumburken med dip eller till sallad. Och dessutom så är de så lätta att smaksätta om en känner för det. Oliver, parmesan, rosmarin eller inte minst gräslök som är min stora favorit. Pröva dig fram och hitta just din favorit. Eller dela upp degen och gör olika smaksättningar på en och samma gång. Perfekt till en snygg buffé eller middag.

Min svärmor, underbara kvinna, vars far kommer från Turin brukar säga att en restaurang ska bedömas utifrån de enklaste rätterna och brukar ofta nämna just grissini. Den som lagar det enklaste med perfektion har också förmågan till andra storverk som hon brukar säga. Och hon har ofta rätt den där kvinnan.

Receptet blir till ca 40 grissini och de ryms på 2 plåtar. Tänk bara på att ha lite mellanrum mellan dem då de ökar i i storlek under både jäsningen och i ugnen.

Ca 40 grissini

500 gram 00 mjöl (Vetemjöl special)

2.5 dl vatten

20 gram färsk jäst

1 msk olivolja

2 tsk salt

2 tsk socker

Majsmjöl

Olivolja

Sikta mjölet ner i en skål. Lös upp jästen i hälften av vattnet. Gör en grop i mitten av skålen av mjölet och slå på jästvattnet. Börja jobba ihop och addera sedan salt, socker och resten av vattnet. Knåda degen ordentligt 3 – 4 minuter tills den känns riktigt jämn och elastisk. Forma till en boll.

Ta fram en skål och slå på olivoljan. Lägg ned degen och vänd runt försiktigt så att den har olivolja runt sig. Täck med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

Ta fram 2 bakplåtar och täck med bakplåtspapper. Dela degen i ca 40 jämnstora bitar. Mjöla ett bakbord eller annan lämplig yta med majsmjöl. Ta en bit och rulla till en korv med händerna och sedan i mjölet. Lyft grissinin och lägg på bakplåten. Fortsätt så tills degen är slut och täck sedan plåtarna med kökshanddukar och låt vila i 30 minuter till.

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt i taget. Grädda i ca 10 – 13 min tills de är alldeles gyllene. Ta ut och låt svalna av.

Hemgjorda grissinis är nu klara!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *