Italien. Maten. Kulturen.

Pane di zucchine – zucchinibröd

Pane di zucchine – zucchinibröd

Lördagar är min dag i veckan. Älskar att smyga upp tidigt före alla andra och bege mig ner i köket. Lugnet och min egna tid på något sätt. På satellitradion är det ring så spelar vi och som vanligt om lördagsmorgnarna brukar jag baka. Och på senare tid så har det blivit väldigt kul att prova nytt. Visst bakar jag, som vanligt både focaccia, lantbröd och baguetter, men det är något med barnet inom mig. Nya saker är roligt. Och många underbara nya recept har det blivit.

Så för några helger sedan testade jag ett recept från en av våra grannar. Det är ett zucchinibröd som verkligen är supergott. Det var väldigt saftigt och har så där lagom struktur i sig. Perfekt till lördagsfrukosten. Det äts och är som godast när det svalnat av efter gräddningen så inget man sparar och har i flera dagar. Men upptäckte att det gick jättebra att frysa och sedan efter upptining värma på lite försiktigt i ugnen. Blev som det vore nybakat igen.

Och sen gillar jag verkligen bakningsrecept som är enkla och som går fort. Den här degen rör du ihop på 5 minuter och den tar ca 25 minuter i ugnen. Nästan så att man skulle kunna göra det även på vardagar också. Jag gillar som sagt strukturen på brödet och det blir krispigt och fräscht av den där zucchinin. Hoppas du vill testa.

Några skivor fin prosciutto cotto, färska tomater från trädgården i skivor och lite grovhackade färska örter över. Det kallar jag lördagsfrukost!

1 platt bröd (Räcker till ca 4 personer som frukostbröd)

250 gram 00 mjöl eller vetemjöl special

1.25 dl mjölk

1.25 dl vatten

1 tsk bakpulver

250 gram zucchini (1 medelstor)

1 tsk salt

50 gram parmigiano

Olivolja

Flingsalt och oregano

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.

Häll ned mjölet i en skål och blanda i bakpulver och salt. Slå på mjölk och vatten och blanda ihop med en träsked. Riv zucchinin och parmesanosten och blanda ned. Blanda runt så att det blir en ganska lös smet.

Häll smeten på bakplåten och fördela ut till en jämtjock kaka med träskeden. Ringla över lite olivilja, flingsalt och oregano.

Sätt in i ugnen och grädda ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna något på galler.

Dags för frukost!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Min svärmors syster från Sicilien är den som lärt mig mycket (läs mest av alla) när det gäller bakning, desserter och kakor. Så även när det gäller det här italienska lantbrödet som jag bara älskar. Jag gör minst två bröd i veckan, gärna till helgen […]

Baguettes fatte in casa

Baguettes fatte in casa

Jag är definitivt ingen bakningsexpert men jag tycker det är väldigt roligt. Hemma i vårt kök görs det mestadels focaccia och lantbröd (Kolla gärna in dom recepten). Men också baguetter, gärna till helgen så att det finns gott bröd till lördagsfrukosten. Jag brukar sätta en […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *