Italien. Maten. Kulturen.

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Min svärmors syster från Sicilien är den som lärt mig mycket (läs mest av alla) när det gäller bakning, desserter och kakor. Så även när det gäller det här italienska lantbrödet som jag bara älskar. Jag gör minst två bröd i veckan, gärna till helgen så att man har bröd till pastarätter, till grillning och alla andra rätter där det ska vara bröd. Bröd i Italien är heligt, det ska bara finnas till en måltid värdig namnet. Och det här brödet passar till allt – bröd till bruschetta, doppa i olivolja, frukosten eller suga upp all god sås från en skön pastarätt.

I Italien använder man traditionellt inte salt i brödet, på gott och ont. Det gör förvisso att brödet torkar snabbare men det håller längre och möglar inte. Brödet ska förvaras i en papperspåse. Men hos oss räcker brödet max ett par dagar så det är inget problem. Hellre då baka två gånger i veckan. Och skulle man få lite ”gammalt” bröd kvar så är det ju super till soppa och pappa al pomodoro – tomatsoppa med bröd, eller den klassiska panzanellan – italiensk brödsallad som du hittar recept på här. Eller gör en härlig örtblandning och doppa brödet i, det receptet finns här.

Det här brödet kräver ingen knådning eller köksmaskin, tvärtom, det är att röra det så lite som möjligt i bakfasen som gör det så grymt. Min svärmors syster vet min lata sida och jag fick då det här receptet där man fixar degen på 5 minuter och sedan gör brödet i en gjutjärnspanna. Så himla enkelt och smidigt.

Jag använder alltid 00 – mjöl till brödbak. Det har ett högt gluteninnehåll och gör att de klarar hög värme i ugnen samtidigt som det gör brödet fullt med fluffighet. Ibland, som idag, så bytte jag dock en del av det vanliga vetemjölet mot lite grövre, för att få lite mer struktur. Så använd antingen 00  mjöl eller vanligt vetemjöl och byt ut (om du vill) någon eller några deciliter mot durummjöl eller dinkelvete. Och skulle du inte hitta 00 – mjöl så kan du använda vetemjöl special.

Jag gör det här brödet som i receptet nedan oftast men en jättegod variant är att addera oliver, vitlök och basilika. Då halverar jag oliver, skivar upp vitlök, river basilika och sen adderar jag det bara direkt i degen. Grymt gott!

Så till receptet….

1 stort lantbröd

2.5 dl fingervarmt vatten (från kranen)

3 tsk snabb torrjäst

6 – 7 dl 00 mjöl (Och alternativt byta ut 1 – 2 dl mot durumvetemjöl eller dinkelvete)

2 msk olivolja

Salt och torkad persilja

Häll vattnet i en bunke och tillsätt jästen och vispa runt så att den löser sig i vattnet. Tillsätt 1,5 dl mjöl och arbeta in till en klibbig massa med hjölp av en träsked. Tillsätt sedan 1 dl i taget av mjölet under omrörning med en skeden. Rör inte för mycket, blanda ihop mest. Ibland behövs lite mindre mjöl, ibland lite mer. Det ska bli en klibbig men fast deg.

När degen gått ihop sig så sätter du platsfilm över skålen och sätter på varm plats i 30 minuter. Vilket inte är något som helst problem på sommarhalvåret. Under tiden förvärmer du ugnen till 250 grader och tar fram gjutjärnspannan. Droppa i ett par matskedar i pannan och fördela ut med fingrarna eller med lite hushållspapper, även kanterna.

Efter 30 minuter så mjölar du händerna och lyfter över degen från skålen till gjutjärnspannan. Forma till ett bröd med en lite högre topp i mitten. Lägg över en kökshandduk och lät degen vila i 30 minuter till.

Ringla över olivolja och toppa sedan med salt och torkad persilja. Sätt in i ugnen och efter 5 minuter drar du ned temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ca 30 – 35 minuter tills det är gyllenbrunt.

Ta ut brödet från ugnen och lyft ur det ur pannan till ett ugnsgaller på köksbänken och låt det svalna.

Njut! Och förvara brödet i en papperspåse. Det håller sig fint i 2 – 3 dagar.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Baguettes fatte in casa

Baguettes fatte in casa

Jag är definitivt ingen bakningsexpert men jag tycker det är väldigt roligt. Hemma i vårt kök görs det mestadels focaccia och lantbröd (Kolla gärna in dom recepten). Men också baguetter, gärna till helgen så att det finns gott bröd till lördagsfrukosten. Jag brukar sätta en […]

Panini all’olio – frukostbröd med olivolja

Panini all’olio – frukostbröd med olivolja

Lördagsmorgnar och frukost med nybakat bröd är standard hemma hos oss. Jag älskar att smyga upp tidigare än alla andra, sätta en deg, och sedan få pyssla runt i min egen takt. Lite svensk radio, en espresso ute på altanen och blickandes ut över havet […]4 thoughts on “Pane fatto in casa – italienskt lantbröd”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *