Italien. Maten. Kulturen.

Panini all’olio – frukostbröd med olivolja

Panini all’olio – frukostbröd med olivolja

Lördagsmorgnar och frukost med nybakat bröd är standard hemma hos oss. Jag älskar att smyga upp tidigare än alla andra, sätta en deg, och sedan få pyssla runt i min egen takt. Lite svensk radio, en espresso ute på altanen och blickandes ut över havet fundera på både stort och smått. En alldeles lagom stund innan det är dags för brödet att gå in i ugnen och man hör barnfötter trippa ner för trappan från övervåningen.

Idag ska jag och min kära vän Massimo göra något vi gör lite då och då – matresa ihop. Det innebär helt enkelt att vi åker runt med bil under större delen av dagen och besöker marknader och äter där vi tror och känner på oss att det finns något riktigt gott och unikt. På jakt efter härliga råvaror, inspiration och nya recept som säkerligen kommer hamna här på Minervino vad det lider. I bilen, en gammal Fiat 500 från dåtiden, spelas italienska musik från gamla tider så som Nicola Paone m.fl.. Och i det alldeles för lilla bagaget fylls det på efterhand med lokala råvaror från byar runt om.

Men först till dagens bröd och receptet. I början gjorde jag det här receptet på vår ”vanliga” olivolja och det blev fantastiskt gott. Men sedan testade jag med av de finare, en smakrik och gräsig variant, och det blev så jäkla gott. Så de här bröden, som är enkla att göra, är verkligen en ny favorit hemma hos oss. Fram med espressokannan, favoritpåläggen och duka upp för frukost.

16 – 18 frukostbullar

500 gram 00 mjöl (Vetemjöl special)

2.5 dl vatten

0.5 dl olivolja

25 gram färsk jäst

1 tsk socker

1 tsk salt

Blanda ut jästen i ljummet vatten och tillsätt även sockret och lös upp. Häll i mjölet och börja jobba in. Tillsätt sedan olivoljan och salt och jobba ihop till en jämn och glansig deg. Den kan kännas lite stickig men det är helt okej. Du kan tillsätta lite extra mjöl om det behövs. Täck skålen med en kökshandduk och låt vila 1 timme.

Ta en lagom bit av degen, ska bli ungefär 16 – 18 bullar totalt, och rulla med händerna ihop till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. När alla bullarna är klara så låter du de vila i en halvtimme till på ett varmt ställe under en kökshandduk. Sedan blandar du 1/3 vatten och 2/3 av olivolja i en kopp och penslar alla bullarna innan de går in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Låt svalna något och frukosten är klar att serveras!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Min svärmors syster från Sicilien är den som lärt mig mycket (läs mest av alla) när det gäller bakning, desserter och kakor. Så även när det gäller det här italienska lantbrödet som jag bara älskar. Jag gör minst två bröd i veckan, gärna till helgen […]

Baguettes fatte in casa

Baguettes fatte in casa

Jag är definitivt ingen bakningsexpert men jag tycker det är väldigt roligt. Hemma i vårt kök görs det mestadels focaccia och lantbröd (Kolla gärna in dom recepten). Men också baguetter, gärna till helgen så att det finns gott bröd till lördagsfrukosten. Jag brukar sätta en […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *