Italien. Maten. Kulturen.

Panini – italienska småbröd

Panini – italienska småbröd

Det här receptet har jag fått mycket respons på, min svärmors husbilskakor som tillagas direkt i en stekpanna. Och dom är underbart goda. Sugen på mer kakor? Kika här. Idag blir det åter ett recept från svärmor och helt underbara panini som en kan ha både som frukostbröd eller fylla med allt möjligt gott och ha som lunch. Återigen med en stekpanna som alternativ även om jag själv gör dem i ugnen här hemma. Men har man en husbil, husvagn, stuga utan ugn eller av andra skäl inte har ugn så blir de alldeles underbara även i stekpanna. Jag gillar att göra dom antingen ganska runda eller mer ovala men ska du göra dom i stekpanna så behöver du platta till dom ordentligt.

I Sverige säger man ofta en panini när en vill ha den där italienska smörgåsen vilket är lite galet. Korrekt grammatiskt så handlar det om en panino och panini först när det kommer till flertal. Ordet betyder rakt översatt ”en liten brödbit” men i vardagen så är det ofta en rejäl och härlig smörgås fylld med salami, prosciutto eller mortadella exempelvis och sen färska tomater, några salladsblad och kanske lite oliver. Grymt gott! Fler andra bröd från vårt lantkök i södra Italien finns här.

Det här brödet är också mycket smart rent tidsmässigt. Ofta går jag upp på helgen och gör degen, förbereder resten av frukosten och sedan är det dags att sätta dem i ugnen. Lagom till att alla är vakna så doftar hela huset bageri och frukosten kan ta vid. Och som på lördagar alltid med ”Ring så spelar vi” hemifrån. 7 – åringen hemma som lärt sig ganska mycket svenska tycker det är veckans höjdpunkt – lördagsfrukost och ring så spelar vi. Det och böckerna av Astrid Lindgren som han gärna läser högt ur för 4 – åringen.

10 panini

500 gram 00 mjöl (vetemjöl special)

1.5 dl vatten

10 gram jäst

1 tsk salt

150 gram turkisk yoghurt (fettfri)

Lös upp jästen i fingervarmt vatten i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda/jobba ihop i ca 10 minuter (eller använd maskin). Degen ska bli fast och kompakt. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.

Dela degen i tio delar och forma till bullar som du lägger på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt vila i 30 minuter.

Värm upp ugnen till 175 grader och grädda i ca 25 – 30 minuter, Eller använd en stekpanna och grädda tills de är gyllenbruna på låg värme. Vänd då och så.

Dags för frukost och ring så spelar vi!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Min svärmors syster från Sicilien är den som lärt mig mycket (läs mest av alla) när det gäller bakning, desserter och kakor. Så även när det gäller det här italienska lantbrödet som jag bara älskar. Jag gör minst två bröd i veckan, gärna till helgen […]

Baguettes fatte in casa

Baguettes fatte in casa

Jag är definitivt ingen bakningsexpert men jag tycker det är väldigt roligt. Hemma i vårt kök görs det mestadels focaccia och lantbröd (Kolla gärna in dom recepten). Men också baguetter, gärna till helgen så att det finns gott bröd till lördagsfrukosten. Jag brukar sätta en […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *