Italien. Maten. Kulturen.

Pizzi leccesi – bröd från Salento

Pizzi leccesi – bröd från Salento

Det sägs att det här brödet, Pizzi leccesi, till en början var något man skickade med arbetarna på fälten och som de hade som lunchmackor. Idag hittar man dom hos bagerierna i Puglia och företrädesvis från området som kallas Salento där de sägs ha sitt ursprung. De doftar ljuvligt och har en mjuk och härlig smak. Hade jag varit arbetare på fälten förr i tiden så hade jag definitivt avnjutit min lunch med lycka och andakt.

Idag köps de som sagt i bagerierna men många bakar dom också hemma i köket. Och hela huset fylls av underbara dofter. Vi äter dom oftast som mellanmål, tar med till stranden eller faktiskt, som ett lyxigt frukostbröd. De passar också perfekt som imponerande kuvertbröd till middag eller till buffé och grillat. Jag lovar att oavsett vem och vid vilket tillfälle du bjuder på dessa så kommer dina gäster bli imponerade. Och lite kul att kunna bjuda på ett regionalt bröd från södra Italien.

Som med alla recept i Italien så skiljer sig de lite åt beroende på vem du frågar. Varje stad, by och familj har sin variant. En del föredrar att lägga ner ”fyllningen” direkt i brödet medans andra vill koka ihop den och krydda upp den lite. Jag föredrar det senare. Till receptet använder jag 0- och 00-mjöl som översatt från italiensk bakningsterminologi blir vetemjöl och vetemjöl special, hälften av varje.

Ja, men då kör vi.

Ca 20 stycken brödbullar

300 gram vetemjöl (+lite extra till sista jäsningen)

300 gram vetemjöl special

2/3 pkt jäst

3.5 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk socker

Brödfyllning

2 gula lökar

250 gram körsbärstomater

4 tsk tomatkoncentrat (tomatpuré)

1 handfull med svarta urkärnade oliver

1 tsk salt

1 tsk torkad oregano

1 smulad peperoncino (valfritt)

Lös upp jästen i hälften av vattnet, fingervarmt. Sikta över mjölet och tillsätt sockret. Tillsätt resten av vattnet och salt. Och nu är det knådning som gäller i 10 minuter. Jag älskar att knåda för hand men du kan så klart använda matberedaren om du vill. Degen kommer bli väldigt mjuk och kännas alldeles för lös, och det är precis så det ska vara. Täck skålen med plastfilm och ställ på ett varmt ställe, ugnen eller på köksbläcket exempelvis. Låt jäsa 2 timmar.

Under tiden gör vi fyllningen. Skiva löken fint och dela sedan ett par gånger på längden. Dela och kvarta tomaterna om vartannat. Hetta upp olivolja i en mindre kastrull och fräs löken på låg värme i ca 10 minuter. Tillsätt sedan tomaterna, tomatkoncentrat och salt. Fortsätt koka 10 minuter till och rör om då och då. Tillsätt oreganon (och peperoncino om du vill) på slutet och ställ sedan undan kastrullen och låt innehållet svalna. Sedan tillsätter du oliverna grovhackade.

Ta fram degen och lägg upp på ett mjölat bakbord eller annan lämplig bakningsyta (eller gör jobber i skålen). Tillsätt lite mjöl och känn efter hur klistrig degen känns. Den ska vara väldigt degig med hanterbar. Tillsätt försiktigt lite mer mjöl om det behövs. Gör sedan en grop mitt i degen och lägg ner hälften av fyllningen. Vik igen och fördela resten ovanpå. Jobba ihop degen så att all fyllning är jämnt fördelad och degen ska nu ha en svagt ljusröd färg.

Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper som du mjölar lätt. Ta en klick av degen, lägg på plåten och sikta över lite mjöl. Fortsätt så tills plåten är full och det är ganska gott om mellanrum mellan klickarna. (Bullarna blir ganska stora så 7 – 8 klickar per plåt är lagom) Täck igen med plastfilm eller med en fuktig kökshandduk. Låt jäsa 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader och ta fram plåtarna. Grädda en i taget i ca 15 minuter. Offra gärna en bulle, genom att öppna mitten med en kniv, och kontrollera att dom är helt genombakta innan du tar ut dom.

Ta ut och låt svalna på galler. Godast ljumna eller rumsvarma. Och spara de som inte går åt i en papperspåse. Och värm försiktigt igen när det är dags.

Njut!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Pane fatto in casa – italienskt lantbröd

Min svärmors syster från Sicilien är den som lärt mig mycket (läs mest av alla) när det gäller bakning, desserter och kakor. Så även när det gäller det här italienska lantbrödet som jag bara älskar. Jag gör minst två bröd i veckan, gärna till helgen […]

Baguettes fatte in casa

Baguettes fatte in casa

Jag är definitivt ingen bakningsexpert men jag tycker det är väldigt roligt. Hemma i vårt kök görs det mestadels focaccia och lantbröd (Kolla gärna in dom recepten). Men också baguetter, gärna till helgen så att det finns gott bröd till lördagsfrukosten. Jag brukar sätta en […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *