Italien. Maten. Kulturen.

Biscotti al cacao – chokladkakor

Biscotti al cacao – chokladkakor

Söndagsmorgon och snart är en ny vecka på gång. Då gäller det att fylla på kakburkarna så att frukostkakorna finns där när man behöver dom. De här chokladkakorna är en av mina absoluta favoriter – så mjuka och med härlig smak från kakao. Och att de bara tar 20 minuter att göra är ju inte något minus heller direkt. Utan vare sig ägg eller smör och med yoghurt som bas i kakor så får man dom helt oemotståndligt goda.

Med lite lokala variationer så startar skolorna här i vår region den 19 september. Ett över 3 månader långt sommarlov är snart till ändå. Själv har jag lyxat till med delvisa jobbperioder under sommaren och nästan varit ledig lika länge själv. Så nu ska inte bara kakburkar fyllas till det kommande vardagslivet utan det är också dags för rutiner och ställa om till sensommarlivet. Blir en utmaning gissar jag. Men fortfarande så ska de sista veckorna avnjutas och utanför köksfönstret lunkar sommaren på, 28 grader och sol just nu. Allt är som vanligt och hösten ligger långt bort.

Men så till kakorna…

Ca 25 – 30 chokladkakor

200 gram 00 mjöl (Vetemjöl special)

100 gram socker

8 gram bakpulver

125 gram turkisk yoghurt

50 gram kakao

80 ml olja (solros- eller majsolja går fint)

1 nypa salt

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.

Sikta ner mjölet i en skål och tillsätt bakpulver, socker, salt och kakao. Se till att blanda allt ordentligt innan du tillsätter yoghurten och oljan. Blanda noga med en träsked eller annat lämpligt redskap till degen är helt genomarbetad och jämn.

Ta en klick av degen, forma till en boll med dina händer, och placera på plåten. Tryck till med handen så att den får en platt kakform. Tänk på att ha lite avstånd mellan dem då de ökar i volym i ugnen.

När alla kakorna är klara så sätter du in dem för gräddning i ugnen, 15 minuter ungefär.

Ta ut och låt svalna. Supergoda med en espresso eller ett glas kall mjölk. Och de håller sig alldeles utmärkt i en kakburk i kylen hela veckan ut.

Fantastiskt gott! Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Kommer ni ihåg de där danska smörkakorna som fanns på burk? Den kanske finns fortfarande förresten. Det var en blå plåtburk och kakorna minns jag som riktigt goda. De hette något i stil med “Royal danish cookies”. Den här kakorna i receptet påminner väldigt mycket […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *