Italien. Maten. Kulturen.

Biscotti al cioccolato -chokladkakor

Biscotti al cioccolato -chokladkakor

De här chokladkakorna, biscotti al cioccolato, är himmelskt goda men också superenkla att göra. På mindre än en halvtimme så kan du fylla en hel kakburk med dem. Om det blir några kvar vill säga. Ungarna gillar bäst när de görs på mjölkchoklad men det går alldeles utmärkt med mörk eller vit choklad också. Och så lite vanilj i också, blir pricken över i:et. Och vem kan tacka nej till chokladkakor?

Jag brukar baka på söndagar, inte av någon särskild anledning, bara blir så. Och ungar har mer koll än en tror. När jag kommer ner i köket (tidigt) i morse så stod redan en del saker till bakning framme. Mjöl, skålen med ägg och den stora glasburken med socker. Ett tag var jag ganska säker på, fast jag aldrig brukar göra så, att jag själv plockat fram det sent igår kväll för att förbereda. Men på köksbänken ligger också en teckning med ett illrött hjärta och något som ser ut att vara någon form av kaka. Någon yngre konstnär hade onekligen varit uppe innan mig och tydligt signalerat att det förväntas kakor. 4 – åringen hittades sovande i en fåtölj i övre hallen och bekräftade direkt vid försiktig väckning att det var chokladkakor han ritat. Lilla hjärtat!

Och chokladkakor blev det. Inte till frukosten med till eftermiddagsfikat så kan vi alla gå loss på de små ljuva kakorna. Med saft och espresso i skuggan under parasollet. Några kakor har dock redan försvunnit ur burken har jag märkt och det var inte jag. Anar att familjens lilla konstnär varit framme även där…

Ca 20 kakor

250 gram 00 mjöl (Vetemjöl special)

200 gram socker

150 gram smör

2 ägg

1 tsk vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)

100 gram choklad

2 tsk bakpulver

Smält smöret och låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader och förbered en bakplåt med bakplåtspapper på.

Knäck äggen i en skål och tillsätt sockret. Vispa ihop ordentligt i någon minut. Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljextrakt. Jobba ihop med en gaffel. Tillsätt sedan smöret, lite i taget, och jobba in tills du får en jämn massa.

Grovhacka chokladen och vän ner i smeten och se till att allt är bra fördelat. Vänd sedan upp hela smeten på bakplåten och jämna ut till en avlång kaka.

Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Medans kakan fortfarande är varm så skär delar du först kakan på hälften och en i ca 10 längder per halva (se bilden). Låt svalna. Kakorna går alldeles utmärkt att spara i en burk i kylen några dagar.

Supergoda!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Kommer ni ihåg de där danska smörkakorna som fanns på burk? Den kanske finns fortfarande förresten. Det var en blå plåtburk och kakorna minns jag som riktigt goda. De hette något i stil med “Royal danish cookies”. Den här kakorna i receptet påminner väldigt mycket […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *