Italien. Maten. Kulturen.

Biscotti al cioccolato in padella – chokladkakor i panna

Biscotti al cioccolato in padella – chokladkakor i panna

Innan jag flyttade till Italien så var de rosaskimrande drömmarna om allt ifrån mat, människorna, landet, klimatet och livet här ytterst påtagliga. Även om jag kände landet ganska väl så visste jag att mycket skulle bli annorlunda. Möjligen kände jag en viss skepsis mot just frukostvanorna men en kan ju alltid hålla fast i det som en vill flytta med. Ungefär så tänkte jag. Idag sitter jag här, bakar kakor flera gånger i veckan, och mumsar glatt i mig både vanilj- och chokladkakor i kapp med övriga familjen till frukosten. Eller colazione som frukosten heter i Italien. Försiktigt har jag fört in lite svenskhet och hälsosammare delar i frukosten men kakorna består. Och de rosaskimrande drömmarna har slagit in allihop och mer där till. Viva Italia!

Hemma hos oss är frukosten på vardagar, likt hos många andra familjer, en snabb historia. Dubbla espresso och några kakor medan ungarna har mjölk till sina. Ibland blir det fruktsallad eller yoghurt. Det enda jag påverkat i familjen hittills är att vi också dricker ett glas kallpressad grönsaksjuice numera. Det gör mitt samvete lite renare när man om morgonen pumpar ungarna fulla av socker. Nja, riktigt så illa är det väl inte. Och sett över hela dagen så äts det otroligt mycket grönsaker och nyttigheter. Jag har fått anpassa mig till de italienska traditionerna men också fått igenom min grönsaksjuice och lite andra saker till helgen. En får ge och ta helt enkelt.

Men till kakorna som är alldeles lagom tidskrävande att göra när man ända lagar middag någon kväll i veckan. Degen går på några minuter och sen får den vila/kyla sig 1 timme innan det är dags att baka ut. Jag brukar göra dubbel sats och förvara i en kakburk i kylen. Eftersom man gräddar dom i panna så är de ju också perfekt på sommaren för de som campar, har husvagn/husbil eller kanske en sommarstuga som saknar ugn. Det kan också vara ganska skönt på varma dagar, +32 här idag, att inte dra igång ugnen allt för ofta. Men de är lika goda året om och självklart kan en grädda dom i ugnen också om en vill.

Nu bakar vi..

Ca 20 chokladkakor

150 gram mjöl

50gram smör

50 gram socker

En nypa salt

3 msk grädde eller mjölk

5 g bakpulver

20 g kakao

Se till att smöret är rumstempererat innan du blandar alla ingredienser i en skål, förutom kakaon. Jag brukar riva ner smöretpå ett rivjärn eller hyvla med en osthyvel för att snabba på det. Jobba ihop alla ingredienser till en fast och jämn deg. Blir den för smulig så tillsätter du lite mer grädde eller mjölk.

Dela degen i två delar och platta till dom. Pudra över 10 gram kakaopulver på varje deghalva, vik ihop, och knåda tills degen fått en jämn färg. Platta till igen och slå in med plastfolie, låt vila i kylen i ca 45 min – 1 timme.

Mjöla ett bakbord, eller annan lämplig yta, och lägg ut degen som du kavlar ut till en tjocklek av lite under en halv centimeter. Stansa ut med kakformar i önskad storlek. Jobba ihop överbliven deg och kavla ut på nytt. Total ska degarna ge ca 20 – 25 kakor.

Sätt en stick-panna på låg värme och grädda ett gäng i taget, 2 – 3 minuter per sida tills de fått lite fin färg. Lägg undan på ett galler och låt svalna av.

Dags för frukost, fika, kaka till kaffet eller när du nu än vill ha en riktigt enkel men smaskig chokladkaka.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Kommer ni ihåg de där danska smörkakorna som fanns på burk? Den kanske finns fortfarande förresten. Det var en blå plåtburk och kakorna minns jag som riktigt goda. De hette något i stil med “Royal danish cookies”. Den här kakorna i receptet påminner väldigt mycket […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *