Italien. Maten. Kulturen.

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Kommer ni ihåg de där danska smörkakorna som fanns på burk? Den kanske finns fortfarande förresten. Det var en blå plåtburk och kakorna minns jag som riktigt goda. De hette något i stil med “Royal danish cookies”. Den här kakorna i receptet påminner väldigt mycket om dem. Majonnäs i kakrecept hör ju inte till vanligheterna men dom blir otroligt bra – oerhört spröda och känns lyxigt goda.

När jag startade att lära mig italienska så började jag läsa massa tidningar. Och än idag så besöker jag tidningskiosken nästan varje vecka för att köpa mina favoriter. Det blir både vanliga dagstidningar, samhällsmagasin och ett par mattidningar. Och det var i en av dessa mattidningar jag hittade det här receptet. Jag kände mig lite tveksam först men kunde inte motstå att provlaga dom. Jag har modifierat receptet lite och de är verkligen superenkla att göra. Få ingredienser och snabba på kort tid.

Det här är kanske inte de snyggaste kakorna men dom är ruskigt goda.

20 – 25 kakor

300 gram 00 – mjöl (Vetemjöl special)

100 gram mjukt smör (rumstemp.)

100 gram majonnäs

50 gram socker

1 citron

Granulerat socker

Börja med att skala citronen och finhacka zesten. Ställ åt sidan. Häll sockret och portionera ner smöret i mindre bitar i en bunke. Blanda ihop med en elvisp tills att det blir som en fluffig kräm. Addera majonnäsen och blanda ihop med en spatel eller träsked.

Strö över den rivna citronen och mjölet. Jobba ihop till en deg med händerna. Den ska bli väldigt mjuk men inte för klibbig. Känns den extremt klibbig så kan du addera lite mer mjöl. Täck bunken med plastfilm och sätt in i kylen i ca 30 minuter.

Ta ut degen och förbered en plåt med bakplåtspapper. Du kan nu välja mellan att dutta ut en bit av degen direkt på plåten och sedan forma den hjälpligt med en tesked eller liknande. Eller så kan du använda en sprits vilket gör att det går lite snabbare och de blir lättare att få i ungefär samma form. Jag brukar sedan platta till dem något med baksidan av en sked. Runda, avlånga eller vilken form du nu föredrar.  Toppa kakorna med lite granulerat (eller vanligt) socker. Sätt sedan in plåten i frysen ca 15 minuter (kakans form behålls bättre). Värm upp ugnen under tiden till 175 grader.

Grädda kakorna i ca 10 – 15 minuter, de ska få en lätt brun ton. Låt sedan svalna helt då de är ytterst spröda när de är nybakta. Sen är det bara att mumsa i sig – de är helt ljuvliga!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Temat lördagsbakning fortsätter och idag blev den en chokladkaka som är en av de absolut godaste jag vet. Vi äter den så klart, på italienskt vis, till frukost. Och den är ruskigt som den är. Eller som lyxfika med lite vispad grädde till. Mums. Och […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *