Italien. Maten. Kulturen.

Biscotti alla ricotta

Biscotti alla ricotta

Det finns så mycket att älska kring de här kakorna – biscotti alla ricotta. För det första ett genuint italienskt familjerecept och helt ljuvliga kakor. Dessutom superenkla att göra – två skålar och en träsked. Min sambos mormor, när hon levde, brukade göra en hel drös på söndagsmorgonen så att det fanns både till söndagsfikat innan lunchen och till kommande vecka. Och med den där underbara citronglazen så blir de helt magiska!

Kakor till frukost är ju sedan gammalt i Italien, barnen käkar dom tillsammans med ett glas mjölk och vuxna drar sig en rejäl espresso eller cappucino. Lite nordeuropeiska vanor har jag fått in, så som egenpressad frukt- och grönsakjuice till frukosten, men jo vi äter kakor varenda vardagsmorgon. Och jag älskar det…

Och här är några av våra andra kakrecept:

CIAMBELLE AL VINO – ITALIENSKA VINKAKOR

CITRONKAKOR MED VIT CHOKLAD

ITALIENSKA VANILJKAKOR

BISCOTTI ALLE FRAGOLE – JORDGUBBSKAKOR

Dom här kakorna blir underbart frasiga på utsidan med en mjuk och otroligt smakfull insida. Ricotta, god olivolja, vanilj och massa citron. Dom bara smälter i munnen…

Ca 25 – 30 kakor

6 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 ägg

4 dl socker

1.5 dl olivolja

Florsocker

500 gram ricotta

2 citroner

1 vaniljstång (Eller vaniljextrakt)

1 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram 2 plåtar som du lägger bakplåtspapper på.

Börja med att blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. I en annan skål knäcker du äggen som du vispar ihop med sockret och olivoljan. Tillsätt sedan ricottan. Riv zesten från en citron och lägg ned och pressa saften rakt ner i skålen. Töm fröna från en vaniljstång ned i skålen eller dutta i vanilextrakt. Blanda runt så att allt blir till en jämn smet.

Häll smeten från skålen ner i bunken med mjölet. Blanda ihop med en träsked.

Ta en matsked av degen och klicka ut på bakplåten. Använd 2 matskedar om du tycker det är enklare. Platta till försiktigt och forma till en lagom stor kaka. Det är inte jättenoga – hemlagade kakor ska se hemgjorda ut! Fortsätt så och fyll plåtarna.

Grädda i ugnen ca 15 – 20 minuter tills de fått fin färg runt om. Under tiden vispar du ihop den läckra glazen: riv zesten från en citron och lägg undan på ett fat och pressa sedan ur all saft i en mindre skål. Vänd ner florsocker och vispa ihop tills du fått en ganska trögflytande vätska.

Ta ut kakorna från ugnen och låt svalna en stund. Ringla över glazen på kakorna med hjälp av en tesked och strö över lite zest från citronen. Låt glazen stelna ca 30 minuter innan du serverar dem eller lägger dem i en kakburk.

Sätt på kaffepannan och ta fram saften – nu kommer du vara kung/drottning vid fikat!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Kommer ni ihåg de där danska smörkakorna som fanns på burk? Den kanske finns fortfarande förresten. Det var en blå plåtburk och kakorna minns jag som riktigt goda. De hette något i stil med “Royal danish cookies”. Den här kakorna i receptet påminner väldigt mycket […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *