Italien. Maten. Kulturen.

Biscotti alla vaniglia – smöriga vaniljkakor

Biscotti alla vaniglia – smöriga vaniljkakor

Mina svärföräldrar bor ungefär 20 minuter med bil, 15 minuter om svärmor kör, bort ifrån oss. Lagom behörigt avstånd kan en tycka. Min svärmor, Elisabetta, är en riktig italiensk husmor (dessutom kör hon som en biltjuv då). Om någon skulle kunna trolla med knäna eller koka soppa på en spik så är det hon. Alltid när vi kommer dit känner vi oss som gäster på en lyxrestaurang. Hemlagat och mat lagad med kärlek från recept nedärvda i generationer. Och självfallet får jag då och då praktisera lite i hennes lantkök på gården. Hon är också en mästare på kakor vilket hos ungarna gör mormor & morfar till en populär destination vilken dag som helst i veckan.

Mina svärföräldrar är också, som så många andra italienare, hängivna friluftsmänniskor, och campare inte minst. Varje år ger de sig av med husbilen på upptäcktsfärd runt om i Europa. Förra helgen överraskade vi dem på deras första stopp som en kul grej. Vi hittade dom på en liten camping strax utanför Garganos nationalpark, ett par timmar med bil från oss. Kul och även utan aviserat besök så plockades det snabbt ihop en komplett och utsökt lunch för allihop.

Kakor fanns det inte så mycket av i husbilen men svärmor är ju som sagt den som alltid levererar. Hon försvann in i husbilen och efter en halvtimme så serverades det starka espressos och himmelska små kakor. Trots att svärmor inte har ugn i husbilen så blev det kakor med andra ord, inte minst till ungarnas stora glädje. Receptet, ja det fick jag, och sedan var det ju bara hem att provlaga själv. Så här är dom – smöriga vaniljkakor på 30 minuter gjorda i en stekpanna.

Ca 20 – 25 kakor

150 gram mjöl

50 gram socker

60 gram smör

3 – 4 msk mjölk

½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljextrakt (Eller färsk vaniljstång)

1 nypa salt

Lägg mjölet i en skål och tillsätt socker, bakpulver och salt. Ta fram smöret ut kylen och bryt ned i små bitar, Jobba ihop med fingrarna tills att du har en smulig blandning. Tillsätt vanilj och mjölk. Knåda degen tills den är kompakt och fast.

Lägg ut ett bakplåtspapper på köksbänken och degen ovanpå. Lägg ett till ovanpå och kavla ut degen tills den är ungefär strax under centimetern tjock. Använd lämplig kakform eller glas och tryck ut kakor i degen som du lägger på fat/skärbräda eller liknande. Degen som blir kvar kavlar du bara om på nytt och gör fler kakor av.

Ställ in kakorna i kylen ca 10 min så att de hårdnar något. Ta sedan fram en non-stick stekpanna och värm upp. På låg- till medelvärme, närmare låg än medel så bakar du nu kakorna, så många de får plats. Tar ca 7 – 8 minuter. Lägg upp på galler och låt svalna. Pudra med lite florsocker.

Fram med kaffeservisen, koka kaffe och njut!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Kommer ni ihåg de där danska smörkakorna som fanns på burk? Den kanske finns fortfarande förresten. Det var en blå plåtburk och kakorna minns jag som riktigt goda. De hette något i stil med “Royal danish cookies”. Den här kakorna i receptet påminner väldigt mycket […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *