Italien. Maten. Kulturen.

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. I den delen av landet där vi bor finns bara 3 årstider. 1 lång sommar och sen korta höstar och vårar. Vinter är ingenting för mig, så jag klagar inte alls. Vill jag ha vinter så reser jag dit.

De här kakorna, biscotto di mirtilli e limone, kombinerar det bästa från sötma och friskhet. Blåbär, vanilj och citron – en oslagbar kombination. Degen slänger man ihop på några minuter och efter 20 – 25 minuter i ugnen är de klara. Supergoda och håller sig bra i kakburken i kylen några dagar, om de får vara i fred vill säga. 🙂

Ca 20 stycken

300 gram mjöl

100 gram socker

1 tsk vaniljpulver (Eller en färsk vaniljstång)

50 gram maizena

1 ägg

150 gram blåbär

1 dl solrosolja

2 tsk (10 gram) bakpulver

1 citron

Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Riv zesten från citronen, bara det gula, och dela sedan citron på hälften.

Ta fram en skål och blanda ihop mjöl, maizena, socker, vaniljpulver och bakpulver. Tillsätt oljan, ägget, citronzesten och saften från citronhalvorna. Arbeta ihop till en fast deg. Den kommer vara ganska klibbig och stickig men det är helt normalt. Tillsätt blåbären och jobba försiktigt in dem i degen så att de är hyfsat jämnt fördelade.

Ta en klick av smeten motsvarande en knapp pingisboll ungefär och rulla till en boll med händerna. Lägg på bakplåten och platta till försiktigt. Fortsätt så med resten av degen.

Grädda i ugnen i 20 – 25 minuter. Ta ut och låt svalna innan du hanterar dem vidare då de lätt går sönder när de är varma. Toppa sedan med lite florsocker.

Så otroligt goda!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Kommer ni ihåg de där danska smörkakorna som fanns på burk? Den kanske finns fortfarande förresten. Det var en blå plåtburk och kakorna minns jag som riktigt goda. De hette något i stil med “Royal danish cookies”. Den här kakorna i receptet påminner väldigt mycket […]

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Temat lördagsbakning fortsätter och idag blev den en chokladkaka som är en av de absolut godaste jag vet. Vi äter den så klart, på italienskt vis, till frukost. Och den är ruskigt som den är. Eller som lyxfika med lite vispad grädde till. Mums. Och […]



2 thoughts on “Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron”

  • Måste passa mig perfekt. Bloggen heter ju blåbär och annat snadder. 😀
    Du har så mycket bra recept så jag blir helt knas. vill baka allt men det går ju inte. Så jag får ta en sak i taget..
    Tack för att du finns.//Synnöve.

    • Tack själv och jag hade ingen aning om att du hade en egen blogg. Nu vet jag. Där fanns sannerligen en del jag verkligen vill prova också, inte minst hallonkakorna. Och så är vi två utlandssvenskar då. 🙂 Tack för dina fina ord och vi hörs av! /Sebastian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *