Italien. Maten. Kulturen.

Ciambelle al vino – italienska vinkakor

Ciambelle al vino – italienska vinkakor

Italienska vinkakor med smak av fänkål. Kanske låter det hur kontsigt som helst men jag kan lova att det är hur fantastiskt som helst. De här kakorna är superenkla att göra och är perfekta till en kopp espresso eller kaffe. I Italien så görs de både på rött och vitt vin och så här på sommaren tycker jag det passar bäst med vitt. Italienerna doppar kakorna i desertvin eller i kaffet. Kakorna är mer vanliga i de norra delarna av Italien men välkanda i hela landet. Jag har lärt mig att ha lite fänkålsfrön i degen men en del använder anisfrön och om du inte gillar det så kan du bara hoppa den delen av smaksättningen. Många använder så klart olivolja i degen medans andra föredrar en neutral olja. Jag föredrar olivoljan men du kan ju testa vad du gillar bäst.

Och som ni vet så gillar jag kakrecept som går fort och som är enkla. Och det här är verkligen ett sådant recept. En enda skål och en stor träsked är allt du behöver. På 45 minuter är kakorna klara.

Kakorna blir ganska hårda på utsidan med ett mjukt inre och lämpar sig som sagt alldeles utmärkt att doppa i lite kaffe eller vin. Smaken är söt men inte överdrivet på något sätt. Man kan ana smaken av vin och det blir en perfekt brytning mot fänkålen. Inget traditionellt kakrecept men jag tycker verkligen du ska prova det här genuina italienska receptet. Dom är supergoda.

En sats ger ca 15 kakor och jag gör oftast dubbel eller trippel sats. De som blir över förvarar jag i en kakburk i kylen, håller ett par veckor. Minst.

1 sats (ca 15 kakor)

1 dl vitt vin (Eller om du vill prova med rött)

1 dl socker (+ extra till sista steget)

0.5 dl olja

0.5 tsk salt

0.5 tsk bakpulver

4 dl mjöl

1 tsk fänkål- eller anisfrön

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en skål och häll ner alla ingredienser förutom mjölet. Blanda runt och tillsätt sedan mjölet med ca 1/3 i taget. Beroende på mjölsort så kanske du inte behöver hela mjölmängden eller så behöver du lite extra. Degen ska bli ganska stickig men ändå väl sammanhållen och hanterbra.

Mjöla bakbordet eller annan lämplig yta. Häll upp strösocker i en djup tallrik. Lägg upp degen på bakbordet och knipsa av en liten bit, ungefär i samma storlek som en valnöt. Rulla på bakbordet och i dina händer till en lång mask på ca 1 dm. Vil ihop så att båda änderna möts. Vänd runt i sockerskålen och lägg sedan på en bakplåt med bakplåtspapper på. Fortsätt på samma sätt och till sist kommer du ha ca 15 kakor på plåten.

Sätt in i ugnen och grädda dem i ca 20 – 25 minuter. De ska ha fått en fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna.

Dags att servera kaffet!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *