Italien. Maten. Kulturen.

Citronkakor med vit choklad

Citronkakor med vit choklad

Temat med italienska kakor fortsätter och idag ska jag bjuda på helt underbara fingerkakor med citron och vit choklad. Glaserade med socker och florsocker. De må se enkla ut från sidan, men låt dig inte luras, fantastiska smaker av vit choklad och citron väntar innanför den krispiga utsidan. Även om det blir ungefär 50 stycken av receptet så har de en makalös förmåga att försvinna på direkten. Om man lyckas spara några så går det alldeles utmärkt att ha dem i en burk i kylen, håller sig riktigt bra. Förra veckan kunde ni läsa om våra italienska vaniljkakor som vi normalt har till frukost, väl värt at kika på om du inte redan gjort det.

Receptet är faktiskt sicilianskt. När min svärmors syster med familj var här förra helgen så passade jag verkligen på att suga in mig alla kunskap och recept jag bara hann med. Min svärmors syster Maria brukar göra dubbel sats och ha hemma i kylen, perfekt att ta fram till eftermiddagskaffet eller om en får oväntat besök. Ibland gör hon med choklad och ibland bara med citron. Men jag gillar verkligen chokladvarianten.

En annan fördel är att de går snabbt att göra och du behöver inte använda en enda köksmaskin. Efter att de svalnat så gör man glaseringen men man kan hoppa detta steg om man har bråttom.

1 sats citronkakor med vit choklad (ca 50 stycken)

6 dl 00 mjöl eller vetemjöl special

150 gram smör

2 dl socker

5 msk hett vatten

1 tsk bakpulver

4 äggulor

1 citron

300 gram vit choklad

Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram 2 plåtar som du lägger bakplåtspapper på. Finriv zest från citronen. Det gör inget om lite av det vita kommer med, lite lagom bitterhet till de här kakorna är bara bra. Hacka upp vit choklad. Smält smöret i en liten kastrull.

Lägg äggulorna i en skål, häll på sockret och vispa ihop. Lägg ned zesten och chokladen i skålen och blanda runt. Slå på det smälta smöret och vattnet. Arbeta ihop tillsammans med mjölet som du först blandat ihop med bakpulvret, en del i taget. Hur mycket mjöl du behöver kan skilja beroende på mjöl. Degen ska vara jämn men väldigt ”stickig”.

Mjöla ett bakbord eller annan yta och mjöla även in händerna så blir degen mer lätthanterlig. Ta en näve av degen och rulla med händerna till en lång och fingertjock rulle. Dela av rullen i 4 – 6 cm långa rullar. Lägg över på bakplåten med några centimeter emellan då de ökar i storleken under gräddningen.

När plåtarna är färdiga sätter du i en i taget i ugnen. Gräddningen går fort, bara 5 – 7 minuter. De ska bara få lite lätt färg. Ta ut och låt svalna.

Om du vill göra glaseringen så blanda ihop juicen från citronen tillsammans med vatten och florsocker. Blandningen ska vara lös men inte rinnande. Doppa kakorna i blandningen låt torka i rumstemperatur någon timme. (Kakorna på min bild idag är utan glasering då jag inte hade florsocker hemma)

Lägg ned i en burk och förvara i kylen. Godare kakor får en leta efter!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.

Ha en härlig lördag!


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Temat lördagsbakning fortsätter och idag blev den en chokladkaka som är en av de absolut godaste jag vet. Vi äter den så klart, på italienskt vis, till frukost. Och den är ruskigt som den är. Eller som lyxfika med lite vispad grädde till. Mums. Och […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *