Italien. Maten. Kulturen.

Limoni dolci – citronsorbet

Limoni dolci – citronsorbet

Jag tar gärna något sött efter maten men nu på sommaren får det gärna vara friska och fräscha smaker. Som den här, en enkel citronsorbet som du rör ihop på några minuter och som kan serveras efter ett par timmar i frysen. Kall, somrig och en oerhört frisk njutning – perfekt efter lunch eller middag. Att äta dom så här, i sina egna citronskal, eller till söt vaniljglass med lite färska bär om man vill lyxa till det. Det är också ruskigt gott att toppa med någon tesked limoncello när du serverar dom. Toppa med lite citronmeliss och zest och du har en riktigt somrig och imponerande dessert.

Jag gör den oftast med grädde men det går också bra utan. Men då ska du först koka ett sockerlag på 3 dl vatten och 2 dl socker. Kyla ned den och sedan blanda ner citronsaft och zest. Blanda ihop och ställ in i kylen i 12 timmar. Det blir lite mer hardcore sorbet med mer struktur. Också gott även om jag föredrar den lite krämigare oftast.

Sockret är ett riktmärke och beror på hur sura citronerna är helt enkelt. Så blanda ihop allt och smaka av nivån på syran innan du sätter in i frysen. Tillsätt lite mer socker om det behövs.

4 portioner

4 större citroner

3 dl vispgrädde

3 dl socker

Skär av toppen på citronerna och gröp ur fruktköttet i en skål. Använd en tesked. Lägg de urgröpa citronerna i kylen och sila av innehållet i skålen så att det bara är ren citronsaft. Häll i sockret och blanda runt. Slå i grädde och vispa tills du fått den ganska fast.

Lägg över allt i en vid burk och ställ in i frysen, 2 – 3 timmar brukar räcka (ta ut och rör runt efter timme). Ta fram citronerna och skär av en tunn del av botten så att de kan stå för sig själva. Fyll upp citronerna, toppa med lite zest och servera direkt.

Servera så som du känner för – som jag gjorde direkt i skalen eller med glass och bär.

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *