Italien. Maten. Kulturen.

Tiramisu med jordgubbar och vit choklad

Tiramisu med jordgubbar och vit choklad

Jag gjorde den här underbara desserten första gången till mors dag förra året och den var jätteuppskattad. Jag är inte någon större fantast av klassikern Tiramisu då jag föredrar att dricka kaffet, eller ännu hellre espresso, framför att ha det i desserten. Så då kom denna variant till – tiramisu med jordgubbar och vit choklad. Somrigt, fräscht och enkelt. Det kan ju passa nu när det snart är valborgsmässoafton hemma i Sverige. Här får den bli en avslutning på dagens söndagslunch med släkt och vänner.

Om du inte hittar mascarpone i din butik, även om de flesta större matbutiker har det, så kan du ersätta den med Philadelphiaost. Och även om det inte finns svenska jordgubbar ännu, vad jag vet, så kan man hitta riktiga söta och fina importerade. Kanske italienska till och med.

Tiramisun går också alldeles utmärkt att förbereda i förväg. Bara täck med plastfolie och ställ in fatet i kylen.

6 personer

1 pkt Savoiardikex ( 24 st)

250 gram mascarpone

100 gram vit choklad

2 dl vispad grädde

350 gram jordgubbar

40 gram socker

1 dl vatten

Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Under tiden kan du röra ihop mascarponen och grädden i en skål. När chokladen smält häller du ner den i skålen också och blandar noga.

Ta ca 100 gram av jordgubbarna och lägg i en mixer. Häll i socker och vattnet. Mixa ihop och slå upp på en djup tallrik.

Rensa resterande jordgubbar och dela varje jordgubbe i 3 delar på längden.

Ta fram ett serveringsfat. Vänd kexen ett och ett i jordgubbssirapen. Lägg ut bredvid varandra på längden. Varje lager ska innefatta 8 kex. Smeta ut gräddsmeten över hela lagret och lägg på jordgubbar. Lägg på ett nytt lager med kex och upprepa. Det blir totalt 3 lager med kex.

Ovanpå sista lagret lägger du de allra rödaste och finaste jordgubbarna och river sedan över vit eller mörk choklad. Dekorera med lite citronmeliss vid servering.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *