Italien. Maten. Kulturen.

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Temat lördagsbakning fortsätter och idag blev den en chokladkaka som är en av de absolut godaste jag vet. Vi äter den så klart, på italienskt vis, till frukost. Och den är ruskigt som den är. Eller som lyxfika med lite vispad grädde till. Mums. Och det doftar alldeles underbart när den gräddas i ugnen. Skön start på helgen!

På måndag ska jag besöka min vän Michele som tillsammans med sina föräldrar driver en underbar liten restaurang i Bari. Ett kryp in med underbar mat och som översvämmas av lokalbefolkningen under både lunch och kvällar. Micheles föräldrar startade restaurangen 1968 så det vad det gör kan en ju säga. Själv äter jag nästan alltid där så fort jag är inne i Bari. Och nu hoppas jag få lite nya och lokala recept på min praktikdag som så klart även kommer hamna här vad det lider.

Men först ska vi ta helg och som sagt, den här chokladkakan är ett alldeles utmärkt sätt att baka något riktigt gott under helgen. Hoppas du vill prova.

1 chokladkaka (10 – 12 bitar/personer)

200 gram 00 mjöl (Vetemjöl special på svenska)

200 gram socker

50 gram kakao

2 ägg

0.5 dl solrosolja (Eller annan neutral olja)

2.5 dl mjölk

10 gram bakpulver

1 tsk vanillinsocker

1 msk finriven zest från apelsin

Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en springform.

Lägg äggen i en skål och vispa ihop. Tillsätt oljan, mjölken, apelsinzest och vanillinsockret. Blanda. Tillsätt sedan mjöl, socker, kakao och bakpulver. Blanda snabbt ihop med en träsked tills du får en jämn smet, tar bara 1 minut max.

Häll smeten i springformen och jämna ut. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Testa mot slutet att den är klar genom att peta ner en tandpetare i kakans mitt. Är den ”okladdig” så är kakan klar.

Ta ut och låt svalna. Toppa med lite florsocker

Fantastiskt gott! Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Biscotti al cacao – chokladkakor

Biscotti al cacao – chokladkakor

Söndagsmorgon och snart är en ny vecka på gång. Då gäller det att fylla på kakburkarna så att frukostkakorna finns där när man behöver dom. De här chokladkakorna är en av mina absoluta favoriter – så mjuka och med härlig smak från kakao. Och att […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *