Italien. Maten. Kulturen.

Torta di lamponi – hallonkaka

Torta di lamponi – hallonkaka

Högst sannolikt har du redan alla ingredienserna hemma till den denna vattenkaka – torta all aqua. Och den är inte bara saftig och god, den är dessutom superenkel att göra. Jag gör en variant på den och brukar tillsätta färska bär och då känns på något sätt ändå nyttigare. Men bara 200 gram socker i hela kakan så är den perfekt om en vill ha något gott men ändå slippa en bomb av kalorier.

Egentligen ingår den här kakan i min veckodiet som jag kör då och då. Den kom till för att en lätt, med god mat och god dryck i glaset, lägger på sig några extra kilon mellan varven. Särskilt på sommaren och i synnerhet i samband med semestern. Så jag skapade min egna diet där det viktiga var att den skulle ge viktnedgång men jag skulle ändå kunna njuta allt det jag gillar, om än i begränsade i mängder. Jag kan fortfarande dricka vin, äta nybakat bröd, kakor och smörig pasta. Och ungefär -1.5 kg i veckan på vågen. Det kallar jag en bra diet! Och vid de veckorna gör jag exempelvis den här kakan.

Receptet är bara att röra ihop. Det enda en ska tänka på är att få smeten riktigt jämn utan klumpar. Och på slutet tillsätter man bara färska bär innan man ställer in den i ugnen där den sköter sig själv. Blir en härlig hallonkaka med smak av vanilj.

1 kaka (Räcker till många)

3 dl vatten

300 gram mjöl

200 gram socker

16 gram bakpulver

1 dl majsolja

1 vaniljstång

Valfritt: Färska bär

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Mät upp rumstempererat vatten och häll i en skål. Tillsätt sockret och vispa hårt så att sockret löser sig. Tillsätt oljan och fröna från vaniljstången.

I en annan skål siktar du ned mjölet och blandar noga med bakpulvret. Ta ett par skedar mjöl i taget och lägg över i skålen med vattenblandningen. Rör om tills det är helt utan klumpar och tillsätt ett par skedar till i taget. Fortsätt så tills du har fått i allt mjöl och smeten är helt jämn. Häll i eventuella bär och blanda runt.

Täck en springform på 24 cm i diameter men bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda i ugnen ca 45 minuter tills den fått fin färg. Kontrollera gräddningen med en tandpetare eller liknande och kör lite till om det behövs. Om den får väl mycket färg på slutet så kan du lägga över lite folie.

Låt svalna och lägg upp på en tallrik. Toppa med lite florsocker och mer färska bär om du känner för det.

Njut! Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Biscotti alla maionese – småkakor på majonnäs

Kommer ni ihåg de där danska smörkakorna som fanns på burk? Den kanske finns fortfarande förresten. Det var en blå plåtburk och kakorna minns jag som riktigt goda. De hette något i stil med “Royal danish cookies”. Den här kakorna i receptet påminner väldigt mycket […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *