Italien. Maten. Kulturen.

Tortine al limone – mjuk citronkaka

Tortine al limone – mjuk citronkaka

Det här receptet på socker- och smörfria citronkakor har legat ett tag i min receptlåda i köket. Jag fick det av en vän vars föräldrar, båda, är diabetiker. När jag var hemma hos Maria så hade hon kvar några kakor från familjens söndagslunch och jag åt glupskt upp flera stycken. Hade aldrig trott att de var utan socker och smör, jättemjuka och med fin smak. Och självfallet behöver man inte vara diabetiker för att baka dom, de är ju så nyttiga en kaka nu kan bli. Så utan att tänka på midjemåttet så kan en med gott samvete sätta i sig några stycken.

Smeten rör man ihop på några minuter och efter 20 minuter i ugnen så är de klara. Hur smidigt som helst. Och vill man inte ha citron som smak så är det ju lätt att byta ut mot lite bär exempelvis. Kan tänka mig att dom blir supergoda med lite hallon eller blåbär.

24 kakor

500 gram vetemjöl special

4 ägg

4 dl vatten

1.5 dl solrosolja

4 tsk bakpulver

2 citroner

20 gram sötningsmedel

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med muffinsformar.

Häll mjölet i en skål tillsammans med bakpulvret och blanda väl. Knäck äggen och tillsätt vatten och olja. Riv ned zesten av 2 citroner och addera sötningsmedlet. Jobba ihop till en jämn och fin smet med hjälp av en större träsked eller liknande.

Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet och sätt sedan in i ugnen. Efter 20 minuter ska de vara klara.

Låt svalna och servera!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Biscotto di mirtilli e limone – blåbärskakor med citron

Sensommar och blåbär. Brunbrända ben och varmt i havet. Sommaren är inte kort här så det är ju en del kvar. Men jag gillar ordet sensommar. Särskilt då den här räcker ända fram till början på oktober innan en ens kan börja prata om höst. […]

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Torta al cioccolato – snabb chokladkaka

Temat lördagsbakning fortsätter och idag blev den en chokladkaka som är en av de absolut godaste jag vet. Vi äter den så klart, på italienskt vis, till frukost. Och den är ruskigt som den är. Eller som lyxfika med lite vispad grädde till. Mums. Och […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *