Italien. Maten. Kulturen.

Braciole di maiale con gremolata

Braciole di maiale con gremolata

Igår åt vi kotletter gremolata med pasta och tomatsås – eller braciole di maiale con gremolata om vi ska ta det på italienska. Vansinnigt gott och fläskkotletter är verkligen en underskattad råvara. Den är oftast väldigt prisvärd och det går att få tag på kotletter av riktigt bra kvalité om man håller ögonen öppna. För kvalitén på köttet är viktigt, så stäm gärna av att du får en lokalt uppfödd gris som haft det bra och ätit så som en gris ska göra. Med kött på bordet tycker jag vi alla har ett ansvar för hur djuren faktiskt haft det.

En bra kotlett, med eller utan ben, ska ha fettkappa kvar. Det ger riktigt bra smak och är inget du ska skära bort innan stekning, låt istället var och en skära bort det vid servering. Att torka av köttet så att det är helt torrt och rums tempererat ät två andra saker som hjälper dig på vägen. Och pannan du steker i, den ska vara rejält upphettad innan du lägger i kotletterna. Jag brukar ha både lite smör och olivolja när jag steker. Och stek nte för länge, då blir det ganska torrt och trist.

Vi hade lite färsk pasta över sedan innan och till kotletterna så slängde jag ihop en gremolata och en snabb tomatsås. Det blev så gott!

4 personer

4 Fläskkotletter utan ben

Olivolja, smör, salt och peppar

Pasta

Snabb tomatsås

500 gram passerade tomater

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

1 smulad peperoncini (Eller chiliflakes alt. färsk chili)

1 msk balsamico

Gremolata

3 vitlöksklyftor

1 citron

1 dl persilja (Basilika är också gott att lägga till)

2 msk olivolja

Börja med den snabba tomatsåsen. Finhacka löken och vitlöken och fräs i en liten kastrull med olivolja och peperonchinin. När det mjuknat slår du på tomaterna och balsamicon. Dra ned värmen och låt puttra på svag värme medans du förbereder resten.

Sätt på pastavattnet och förbered sedan gremolatan. Riv zesten från citron fint och lägg i en skål. Riv även vitlöken och finhacka persilja. Blanda allt med 2 msk olivilja.

Lägg pastan i vattnet och hetta upp en stor stekpanna. När pannan är riktigt varm så lägger du i smör och olivolja. Salta och peppra kotletterna på båda sidor och lägg ned i pannan, ca 3 minuter per sida brukar vara lagom.

Häll av pastan och lägg upp på tallrikarna. Lägg de nystekta kotletterna ovanpå och strö över gremolatan. Skeda tomatsås runt om och ställ fram på bordet. Parmesan för den som vill.

Magiskt gott!


Related Posts

Tomatsås från Sicilien

Tomatsås från Sicilien

Jag har ett par egna varianter på tomatsås som är riktigt bra. Men nu kan jag med stolthet också presentera en helt ny som verkligen är mästerlig, helt fantastisk om jag ska vara ärlig. Den här tomatsåsen har sina anor från Sicilien. Min svärmors syster […]

Snabbmarinerade kotletter med grönsaker i vinsky

Snabbmarinerade kotletter med grönsaker i vinsky

Benfria kotletter blir lätt torra men med lite lätt marinad på och lagom grilltid så blir dom helt underbara. Innan kotletterna gick på grillen så ställde jag en gjutjärnspanna på den samma och fräste grönsaker som sedan snabbt fick puttra ihop med lite vitt vin […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *