Italien. Maten. Kulturen.

Braciole di maiale – italienska fläskkotletter

Braciole di maiale – italienska fläskkotletter

Fläskkotletter med ben, så möra att benen släpper under tillagningen. Långkokta med soffritto, vitt vin och kycklingbuljong. Köttet bara faller isär och smälter i munnen och såsen är så makalöst god. Det allra viktigaste tillbehöret är gott bröd så att man kan suga upp alla de ljuvliga smakerna på tallriken eller direkt ur pannan. Jag lovar, det kommer inte vara en droppe  kvar. Potatismos till fungerar också fint.

Det här är verkligen italiensk kokkonst när den som är bäst. Få men bra råvaror, tid, kärlek och tålamod. När jag är i Italien så spanar jag alltid efter lokala restauranger med kotletter brasato in bianco. Och här hemma görs de ganska ofta, gärna till söndagslunchen. Perfekt helgmat när en har lite mer tid.

Det här är kärlek på en tallrik…

4 personer

4 fläskkotletter med ben

4-5 dl vitt vin

5 dl kycklingbuljong

Soffritto (1 stor gul lök, 2 stjälkar selleri och 1 stor morot)

4 klyftor vitlök

Färsk persilja och basilika

Olivolja, salt och peppar

Börja med att steka på kotletterna i panna med lite olivolja tills att de fått fin stekyta på båda sidor. Lägg undan på en tallrik.

Finhacka grönsakerna och fräs i samma panna som köttet tills de är helt mjuka, ca 15 minuter. Blir det väl torrt kan du slå på någon matsked olivolja. När grönsakerna är mjukna slår du på vinet och lägger tillbaka kotletterna. Låt vinet reducera ner till hälften. (Under tiden kan du koka upp din buljong)

När vinet reducerats ned så slå på kycklingbuljongen och strö över ett par matskedar vardera av finhackad persilja och basilika. Ställ in plattan så att det småputtrar men inte kokar vilt. Sätt på ett lock och låt allt koka i pannan under 2 timmar. Vänd köttet då och då.

Efter 2 timmar tar du av locket och höjer temperaturen något. Låt såsen i pannan reduceras ned till en nästan trögflytande sås. Strö över salt, svartpeppar och garnera med lite färsk persilja.

Så vanvettigt ruskigt jäkla gott!


Related Posts

Snabbmarinerade kotletter med grönsaker i vinsky

Snabbmarinerade kotletter med grönsaker i vinsky

Benfria kotletter blir lätt torra men med lite lätt marinad på och lagom grilltid så blir dom helt underbara. Innan kotletterna gick på grillen så ställde jag en gjutjärnspanna på den samma och fräste grönsaker som sedan snabbt fick puttra ihop med lite vitt vin […]

Braciole di maiale con gremolata

Braciole di maiale con gremolata

Igår åt vi kotletter gremolata med pasta och tomatsås – eller braciole di maiale con gremolata om vi ska ta det på italienska. Vansinnigt gott och fläskkotletter är verkligen en underskattad råvara. Den är oftast väldigt prisvärd och det går att få tag på kotletter […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *