Italien. Maten. Kulturen.

Italienska färsbiffar

Italienska färsbiffar

Italienska färsbiffar med mozzarella, citron och färska örter i en härlig tomatsås. Vi brukar äta dom med ett gott bröd till och en härlig grönsallad. Men funkar ju fint med både ris, potatismos eller vad man nu känner för. Det är ett riktigt enkelt recept där köttfärsbiffarna verkligen smakar helt fantastiskt.

Välj vilken färs du vill, jag brukar använda kalv eller fläskfärs. Stektiden är/ska vara kort kort, mest för att få lite fin yta faktiskt. Biffarna puttrar sedan klart i tomatsåsen medans du har tid att fixa tillbehör, duka bordet eller vad du nu ska hinna med under tiden. Just citronen gör att det hela känns väldigt fräscht, somrigt, och inte minst, riktigt italienskt. En enkel vardagsmiddag som smakar ljuvligt.

Till färsbiffar vill jag verkligen rekommendera att använda kalv- eller fläskfärs. Det blir saftigt och mina biffar blir aldrig torra. Och i det här receptet så ska man inte skämmas över mängden örter och citron. Det blir en fantastisk kombination ihop med tomaterna och mozzarellan.

4 personer

600 gram färs

1 ägg

0.5 dl mjölk

1 skiva dagsgammalt bröd (Eller ströbröd som ersättning)

150 gram mozzarella

1 citron

1 handfull färska örter (Jag hade mynta och basilika)

1 flaska passerade tomater (750g)

1 vitlöksklyfta

3 – 3 msk balsamico

Olivolja, salt och peppar

Smula brödet fint och lägg i en bunke. Slå sedan på mjölken och låt den dra in i ca 5 min. Ha i färsen, ägget, 1 pressad vitlöksklyfta samt örterna som du har hackat upp. Salta och peppra och blanda sedan till en homogen smet.

Dela färsen i 4 lika stora delar och platta ut ordentligt. På varje del lägger du ¼ av mozzarellan (Spara gärna lite till servering) och zest från citronen. Smeta ut vik sedan ihop kanterna så att du får en snygg och fin färsbiff med fyllningen ungefär i mitten

Sätt en stekpanna på spisen och fräs biffarna tills de fått fin på båda sidorna. Slå sedan på tomaterna och balsamicon. Låt putta tills att biffarna är klara och tomaterna reducerat något, ca 10 minuter.

Strö över resterande av mozzarellan, och låt smälta lätt pressa över lite saft från citronen och ställ fram på bordet. Ljuvligt god middag är nu redo att intas.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *