Italien. Maten. Kulturen.

Pancetta di maiale – pancettarullar

Pancetta di maiale – pancettarullar

Hade ett paket från slaktaren med riktig fin pancetta i kylen och även lite blandfärs som behövde användas upp. Och med lite schysst smaksättning från mozzarella och basilika så var middagen räddad. Pancettarullar med färs, mozzarellla och basilika som serveras med en mustig tomatsås. Lite sallad, eller annat tillbehör, och du har snabb men oerhört lyxig middag.

Pancetta är det italienska baconet. Det är lufttorkat och är ofta lätt kryddat med exempelvis fänkål, chili eller vitlök. Men det finns naturell också. Till det här receptet så kan du ersätta pancettan med bacon om du inte hittar pancetta i affären. Men se till att hitta lite tjockare skivor som håller ihop, alternativt köp ett paket extra så att det fungerar när du ska rulla in köttfärsen.

Tomatsås ska kokas med andakt och med kärlek. Men det går att göra en snabb tomatsås och ändå få den riktigt bra. Inte som en gjord på färska tomater som fått koka i timmar förstås, men det blir hundra gånger bättre än varenda färdig tomatsås du kan hitta i butik. Och som vanligt använder jag mig av lite bikarbonat för att framhäva tomaternas naturliga smak och för att balansera syran.

Nu kör vi…

4 portioner

300 gram färs (Ta den du gillar, jag hade blandfärs hemma)

250 gram pancetta (Eller bacon)

100 gram mozzarella

1 dl parmesan

2 nävar basilika

1 ägg

4 vitlöksklyftor

2 burkar skalade körsbärstomater

2 dl vitt vin

2 lagerblad

1 klick smör

½ tsk bikarbonat

Olivolja, salt och peppar

Vi börjar med tomatsåsen. Grovhacka vitlök och rödlök och fräs i en rejäl bottenskyla med olivolja. Efter ett par minuter slår du på vinet och låter det koka upp ordentligt. Slå sedan i tomaterna, lagerbladen och salta och peppra. Lämna såsen för att puttra medans du fixar pancettarullarna.

Lägg färsen i en skål och knäck ägget över. Grovhacka 1 av nävarna med basilika och strö över. Riv både mozzarella och parmesan och lägg ned i skålen. Salta och peppra. Jobba ihop till en jämn smet och om den är för lös så kan du addera lite brödsmulor (ströbröd).

Ta fram pancettan och lägg 1 skiva på skärbrädan. Ta en bit färs, ungefär som en större köttbulle, och forma till en avlång korv. Först med händerna och sedan mot skärbrädan. Lägg färskorven i ena änden av pancettan och börja rulla ihop, lite snett, så att den täcker hela färskorven. Försök att avsluta så att ändbiten hamnar nedåt. Fortsätt så med resten av smeten och pancettan.

Hetta upp en stekpanna och lägg i en liten klick smör. Lägg ned alla pancettarullarna med ändöppningarna nedåt. Stek så pass länge så att rullen håller ihop innan du vänder. Vänd sedan då och då och stek tills rullarna, färsen, är färdig. Tar ca 10 minuter på hög värme. De ska få riktigt fin färg.

Tillbaka till tomatsåsen som nu fått puttra en 20 minuter ungefär. Smaka av och känn efter om det är för mycket syra i såsen. I så fall tillsätter du bikarbonaten, hälften i taget och kokar någon minut till innan du smakar igen. Fånga upp lagerbladen och vänd ner den resterande färska basilikan och mixa direkt i kastrullen med en mixerstav. Smaka av med ev. mer salt och peppar.

Häll försiktigt tomatsåsen ner i pannan med pancettarullarna. Toppa med lite färsk persilja och ställ fram på bordet. Garanterat succé!

Tillbehör? Vi hade lite potatismos spetsat med spenat. Men ta ris, sallad, klyftpotatis eller vad nu vill ha till.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *