Italien. Maten. Kulturen.

Polpette al vino bianco – köttbullar i vitt vin

Polpette al vino bianco – köttbullar i vitt vin

Det finns en liten, till synes, helt oansenlig restaurang i Bari med självservering. Man tar sin bricka och väljer bland rätterna som läggs upp på tallrik. Det är alltid lång kö och gästerna samsas om platserna vid borden runt om i lokalen. Det är kontorsfolk, barnfamiljer och pensionärer. Mycket sällan turister som hittar hit. En pasta kostar runt 35 svenska riksdaler och halv liter vin strax över 15 kronor. Stämningen är avslappnad och personalen helt fantastisk. Stället öppnades 1968 och ligger på Via Piccinni 251 – namnet är El Pedro. Ett av mina stamställen. Idag drivs El Pedro av min vän Micehelle som för vidare detta livsverk hans far startade för en sisådär 50 år sedan.

På det här stället har de verkligen prisvärd, vällagad och genuin italiensk mat. Jag äter där så ofta jag bara kan, i alla fall någon gång per vecka. Och en av mina favoriträtter är köttbullarna som smakar något alldeles fantastiskt. Basen i receptet är det samma men grönsakerna kan varierna något efter tillgång och säsong. Och som allt är det lagat med kärlek och tålamod.

Här hittar du mitt klassiska recept på köttbullar i tomatsås, vilket också är riktigt gott. De här köttbullarna, på recept från Michelle, är helt utan tomater och är något helt annat. Jag hoppas du vill prova. Hemma hos oss äter vi dom med bröd och en sallad till. Men du kan ju så klart försvenska det hela och servera pasta, potatismos eller något annan favorittillbehör till. Gott är det!

4 personer

500 gram valfri färs (Jag brukar använda 50/50 fläsk/nöt)

100 gram pecoriono

1 stjälk selleri

1 gul lök

1 röd paprika (Eller ½ av röd/gul)

100 gram brödsmulor av dagsgammalt bröd (Eller ströbröd)

1 näve bladpersilja

1 näve små gröna oliver

I citron (både skal och juice)

150 gram gröna ärtor

2 ägg

50 gram vetemjöl

10 lagerblad

5 dl vitt vin

Olivolja, salt, peppar

Förbered köttbullarna först genom att blanda färs med ägg, persilja, brödsmulor, pecorino, zest från citronen och lite salt. Rulla till mindre köttbullar och vänd runt dom på ett fat med vetemjöl.

Finhacka löken, sellerin och paprikan. Hetta sedan upp en panna med en bottenskyla av olivolja. Lägg i köttbullarna och bryn ett par minuter tills de mer fasta. Tillsätt sedan de hackade grönsakerna och fräs 5 – 6 minuter till.

Höj värmen och slå på vinet. Låt det få ett ordentligt uppkok och reducera ner till hälften. Slå sedan i vatten så att det precis täcker köttbullarna. Lägg ned lagerbladen och låt allt puttra tills att du fått en sirapsliknande sås i pannan. Tillsätt sedan saften från citronen, ärtorna och oliverna. Låt koka några minuter till och smaka av med salt och peppar.

Dags att servera! Vansinnigt gott!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

polpette di carne al sugo – köttbullar i tomatsås

polpette di carne al sugo – köttbullar i tomatsås

De här köttbullarna i tomatsås är inte vilka köttbullar som helst. Receptet är från min svärmor som bott i Puglia de senaste 30 åren men som ursprungligen kommer ifrån Sicilien. Ett äkta familjerecept med några knep som gör att det här blir något alldeles extra. […]

Polpette di pane Pugliesi – brödbollar i tomatsås från Apulien

Polpette di pane Pugliesi – brödbollar i tomatsås från Apulien

Än idag anses södra delen av Italien som den fattigare jämfört med de rika delarna i norr med stora företag och industrier. Här är det småskalighet, produktion av lokala varor och turism som gäller i huvudsak. Från förr kommer också det här receptet – Polpette […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *