Italien. Maten. Kulturen.

polpette di carne al sugo – köttbullar i tomatsås

polpette di carne al sugo – köttbullar i tomatsås

De här köttbullarna i tomatsås är inte vilka köttbullar som helst. Receptet är från min svärmor som bott i Puglia de senaste 30 åren men som ursprungligen kommer ifrån Sicilien. Ett äkta familjerecept med några knep som gör att det här blir något alldeles extra. När jag åt dom färsta gången fick jag tårar i ögonen och mitt hjärta gjorde frivolter.

Ett viktigt knep, om man vill göra det på riktigt, är att gå till slaktaren eller charkdisken i en bra affär, och be dom mala ned en bit rumpstek som sedan utgör färsen i köttbullarna. Rumpsteken sitter samman med ytterlåret men är en oerhört mör köttbit. Och den ska malas med kappan kvar. (Du kan så klart köpa annan färdig färs men jag rekommenderar starkt att du provar detta)

Med mjölkindränkt bröd, basilika och rejält med parmesan så kommer du få köttbullar som fullständigt smälter i munnen. Jag har ätit många tallrikar med köttbullar i tomatsås men det här är den bästa varianten jag vet. Och de lagas ofta hemma hos oss. (Bilden gör denna gång ingen rättvisa men jag hoppas absolut att du vill och vågar prova ändå)

4 -6 personer (20 – 30 köttbullar beroende på)

1 kg rumpstek (Mald till färs)

2 skivor dagsgammalt bröd

50 gram parmesan

2 dl mjölk

1 ägg

1 näve färsk basilika (och stjälkarna)

7 dl passerade tomater (+ lite vatten)

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

Lägg brödet i en skål och slå på mjölken, ställ sedan åt sidan så länge.

Börja sedan med att skala och krossa vitlökarna försiktigt. Skala och finskiva löken. Häll på rejält med olja i en panna och vänd ner lökarna. Låt fräsa på medelvärme i ca 5 minuter. Ta sedan kvistarna från den basilkan du ska använda senare till köttbullarna och lägg ner i pannan. Slå på tomaterna och låt koka upp (Skölj även ur flaskan med tomatsås med lite vatten och slå i). Låt sedan sjuda på låg värme medans du ordnar med köttbullarna.

Vänd ner köttfärsen i en bunke. Ta nu brödet och pressa ur överflödig vätska innan du fördelar det över färsen. Strö sedan över parmesanen och jobba ihop ingredienserna. Finhacka sedan basilika och strö ner i skålen. Strö över salt och nymalen svartpeppar. Vispa upp ägget i en skål och häll sedan över i bunken. Jobba nu ihop smeten så att allt blir väl blandat och så att den får en tydlig kompakt konsistens.

Rulla köttbullar av smeten som ligger på, ungefär, 40 – 50 gram styck. Det kommer bli någonstans mellan 20 – 30 köttbullar beroende på hur noga du är. Lägg ned i tomatsåsen efter hand. När alla köttbullarna är i så låter du hela härligheten koka i en timme under lock. Ska det serveras med estetisk fulländning så kan du plocka upp vitlöksklyftorna och stjälkarna från basilikan. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Servera med gott bröd och sallad. Eller försvenska det hela och servera med pasta. Vansinnigt gott!


Related Posts

Polpette al vino bianco – köttbullar i vitt vin

Polpette al vino bianco – köttbullar i vitt vin

Det finns en liten, till synes, helt oansenlig restaurang i Bari med självservering. Man tar sin bricka och väljer bland rätterna som läggs upp på tallrik. Det är alltid lång kö och gästerna samsas om platserna vid borden runt om i lokalen. Det är kontorsfolk, […]

Polpette di pane Pugliesi – brödbollar i tomatsås från Apulien

Polpette di pane Pugliesi – brödbollar i tomatsås från Apulien

Än idag anses södra delen av Italien som den fattigare jämfört med de rika delarna i norr med stora företag och industrier. Här är det småskalighet, produktion av lokala varor och turism som gäller i huvudsak. Från förr kommer också det här receptet – Polpette […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *