Italien. Maten. Kulturen.

Polpette di mortadella – somriga köttbullar

Polpette di mortadella – somriga köttbullar

Jag tokälskar köttbullar, vare sig det är italienska köttbullar i mustig tomatsås eller svenska klassikern med gräddsås, lingon och gurka. Mormors köttbullar, den svenska varianten, gör jag ibland och det är verkligen nostalgi och kärlek på en tallrik. Men lika ofta så slängs det ihop delikata köttbullar på italienskt vis i tomatsås, och faktiskt, i Italien så äter man inte pasta till om man ska vara petig.

Nåväl, på sommaren kanske inte köttbullar är den mest vanliga maten. Känns som om annat lockar mer. Om man nu inte gör dem lite somriga. De här köttbullarna, på mortadella, är så otroligt goda. Mortadella, för er som inte känner till det, är något som man i Sverige oftast hittar skivad i påläggsdisken. Det är egentligen en korv med fläsk- och kalvkött. Här hittar du lite mer fakta om du är nyfiken. Man kan ha den i omelett, i pasta, i olika ugnsrätter, pålägg eller som här i dessa underbara köttbullar.

De här köttbullarna kan serveras som de är, bara pressa lite citron över och servera till dillslungad potatis exempelvis. Eller så gör man dem i halva storleken och ställer fram som en aperitivo när man har gäster på besök. En succé, jag lovar!

4 portioner (Ca 24 köttbullar)

4 – 5 medelstora potatisar

150 g mortadella

En rejäl näve med riven parmesan

2 ägg

Ströbröd

1 citron

Salt, muskotnöt och olivolja

Koka potatisen och pressa dom med en potatispress eller mosa med en gaffel i en skål. Finhacka mortadellan och vänd ner i skålen. Knäck äggen, krydda med salt och muskot – blanda sedan runt smeten. Lägg i parmesan och blanda runt igen.

Blöt händerna och rulla köttbullarna. Rulla dom sedan i ströbrödet och lägg dem på en tallrik. Värm upp olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna ca 5-6 minuter tills de är gyllenbruna runt om.

Servera köttbullarna med citron som man sedan pressar över. Ät med en fräsch sallad eller vad du känner passar. Dillslungad potatis eller potatispuré är också jättegott.


Related Posts

Polpette di pane Pugliesi – brödbollar i tomatsås från Apulien

Polpette di pane Pugliesi – brödbollar i tomatsås från Apulien

Än idag anses södra delen av Italien som den fattigare jämfört med de rika delarna i norr med stora företag och industrier. Här är det småskalighet, produktion av lokala varor och turism som gäller i huvudsak. Från förr kommer också det här receptet – Polpette […]

polpette e mozzarella

polpette e mozzarella

Det här är verkligen en värdig söndagslunch – härliga hemrullade köttbullar i en mustig tomatsås med örter och sedan snabbgratinerade med mozzarella. Tar inte särskilt lång tid faktiskt men blir en helt underbar lunch/middag. Knepen är att så här års använda generöst med torkade kryddor, […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *