Italien. Maten. Kulturen.

Polpettona ripiena – italiensk köttfärslimpa

Polpettona ripiena – italiensk köttfärslimpa

Polpettona ripiena – Italiensk köttfärslimpa är en riktig smakupplevelse. Medan den svenska bara består mestadels av kött så är den italienska ofta full av andra ingredienser och smaker. Min variant är familjerecept och något jag verkligen gillar att göra till söndagslunchen. Serveras med tomatsås och bröd på sommaren, på vintern med rotsaker.

Vad man har i är beroende på säsong och i vilken del av Italien du befinner dig i. Och varenda familj är säkra på att just deras köttfärslimpa är den bästa. Jag gör alltid en stor sats och det som blir över skivar jag upp och lägger ned i frysen. Perfekt att plocka fram när man ska ha en snabb vardagsmiddag framöver. Receptet är beräknat till 10 – 12 personer men du kan ju självklart räkna om det så att det passar dig.

Som sagt, på sommaren äter vi den med tomatsås och bröd. Gärna lite kokt broccoli till också. Så testa gärna den här varianten. Supergod!

10 – 12 personer

1 kg nötfärs

500 gram fläskfärs

1 rejäl näve färsk spenat

1 dl champinjoner

3 skivor vitt bröd

½ dl mjölk

1 dl mozarellost

5 msk riven parmesan

1 dl rött vin

3 vitlöksklyftor

6 skivor kokt skinka (Prosciutto cotto)

2ägg

2 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Ta brödskivorna och skär bort kanterna. Hacka innanmätet i små tärningar och lägg i en skål med lite mjölk.

Börja med att skiva champinjonerna som du steker gyllenbruna i lite olivolja. Låt svalna något och lägg sedan i en stor skål. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner spenaten när det kokar. Koka 1 minut och häll sedan av spenaten som du sedan kramar vätskan ur och finhackar. Lägg i skålen med champinjonerna. Tillsätt brödtärningarna som legat i mjölk.

Ta en lämplig bit mozarella och tärna fint. Riv parmesanosten. Skala och finhacka vitlöken. Skär den kokta skivan i små tärningar. Lägg allt i skålen och knäck ett ägg över. Slå på rödvinet. Tillsätt oreganon och basilikan. Salta och peppra. Lägg nu i färsen i skålen och börja blanda om ordentligt så att alla ingredienser blir jämt fördelade i smeten.

Forma smeten till en köttfärslimpa och lägg i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 1 timme. Om du tycker att det blir väl mörk yta så kan du lägga på aluminiumfolie på slutet. Under tiden har du nu gott om tid att laga till de tillbehör du önskar.

Ta ut och låt vila 10 minuter innan servering.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *