Italien. Maten. Kulturen.

Ragu bianco – köttfärssås utan tomat

Ragu bianco – köttfärssås utan tomat

Jag har provat många varianter av köttfärssås utan tomat, ragu bianco, men aldrig fått till den så där himmelskt god. Däremot har jag ätit många underbara på plats i Italien genom åren, inte minst i Toscana. Så förra sommaren när jag besökte en vän i Rom och hennes mormor var på besök så fick jag en del knep. Och nu kan jag den, den riktigt makalöst goda köttfärssåsen utan tomat – ragu bianco!

Förutom generositeten av färsk salvia och persilja så är det stora knepet att inte bara göra ragun på fläskfärs eller blandfärs utan att ersätta hälften med kycklingfärs. Det ger en fantastisk smak. Till det adderar vi en sofritto, god grönsaksbuljong och en skvätt vin. Magiska dofter i köket kan jag lova! Och den tar inte särskilt lång tid att laga. Smaken är fantastisk.

4 personer

200 gram fläsk- eller blandfärs

200 gram kycklingfärs

1 stor rödlök

3 stjälkar selleri

2 morötter

4 dl grönsaksbuljong

1 dl vitt vin

Valfritt: 0.5 dl mjölk (eller grädde)

1 dl finhackad salvia

1 dl finhackad bladpersilja

Olivolja, salt och peppar

Vi börjar med vår sofritto – hacka lök, sellerin och morot smått. Gör detsamma med persiljan och salvian. Hetta upp olivolja i en stötte stekpanna och lägg ner alla grönsaker. Fräs under omrörning i ungefär 5 minuter tills att grönsakerna börjar att mjukna.

Lägg i färsen och fräs tills den är färdig. Salta och peppra. Slå på vitt vin och låt alkoholen dunsta av. Slå sedan på grönsaksbuljongen + grädden, dra ned värmen och låt småkoka medans du dukar bordet och kokar pastan. Häll av pastan när den är klar och lägg sedan ned i pannan med den fantastiska såsen.

En riktigt enkel men så god vardagsmiddag!Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *