Italien. Maten. Kulturen.

Cosce di pollo – kycklingklubbor

Cosce di pollo – kycklingklubbor

Sorterade bland alla mina recept häromdagen. En del ligger på datorn, många finns nedskrivna i min receptbok och ett större antal består av små och stora lappar förvarade i en låda i köket. Så fort jag får en idé så skrivs det ned och läggs i lådan eller skrivs in i boken. Från restauranger, vänner, bagaren eller färdiga recept från någon när och/eller kär. Den där sorteringen borde göras lite mer frekvent kan jag lova. Och bland mina kycklingrecept så hittade jag det här receptet på kycklingben. Det har jag nog inte lagat sedan förra sommaren så det var verkligen på tiden.

Och bland det godaste jag vet är kycklingben, särskilt den här varianten med saffran, vitt vin och örter. Blir helt fantastiska smaker och blir det något över är det perfekt till en kycklingsallad dagen därpå. Jag brukar göra kycklingen i ugnen men, om du nu inte har grillförbud, så är grillen också ett alternativ. Hade inget avorioris hemma så istället för tomatsrisotto så blev det ett riktigt gott och enkelt tomatsris. Härlig middag!

Kärlek och gudomliga smaker på en tallrik…

Anledningen till att jag använder stekpannan i första steget har inte så mycket med tillagningen eller att bryna dom, det är för att få till kryddningen och smakerna på bästa sätt. Och det här receptet har jag aldrig någonsin misslyckats med. Saftiga kycklingben och med härlig smak och färg.

4 personer

8 kycklingben

1.5 dl vitt vin

Färska örter (Rosmarin, salvia och timjan)

1 påse med saffran

Olivolja, salt och peppar

Tomatris

3 dl långkornigt ris

1 burk hela tomater (Gärna San Marzano)

1 gul lök

2 dl grönsaksbuljong

2 torkade peperoncino

Salt och peppar

Vi börjar med kycklingen. Sätt ugnen på 175 grader och förbered en ugnsform smord med lite olivolja. Skölj kycklingbenen och torka torra. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och lägg ned kycklingen. Stek på ett par minuter och vänd efter halva tiden. Slå sedan på hälften av vinet som du låter förångas och koka in helt och hållet. Vänd då och då. Finhacka sammanlagt en näve av de färska örterna och låt gå ner i pannan tillsammans med saffran, salt och peppar. Stek på ett par minuter till och lyft sedan över kycklingen i ugnsformen.

Låt pannan stå kvar på spisen och slå på resterande vinet. Använd en träslev eller annat lämpligt redskap för att snabbt koka ur pannan och få med alla gottigheter. Slå detta över kycklingen och sätt sedan in ugnsformen i ugnen.

Medans kycklingen står i ugnen, ca 30 minuter, så hinner vi både duka och fixa tomatriset. Slå upp tomaterna i en kastrull tillsammans med hackad lök och peperoncinon. Mixa ihop med stavmixer. Lägg ned riset och slå på grönsaksbuljongen + salt och peppar. Koka enligt paketet.

När riset och kycklingen är klar så är det bara att lägga upp, antingen direkt på tallrikar eller på ett serveringsfat. Toppa med lite grovhackad bladpersilja.

Det här är riktigt gott!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Det är verkligen härliga tider nu. Rabatterna på bakgården svämmas över av färska örter, de första morötterna har tagits ur jorden och om någon vecka eller så är nog de första jordgubbarna klara. Köksbordet har flyttat ut och igår käkade vi den här underbara kycklingpastan […]

Pollo alla erbe – örtkyckling

Pollo alla erbe – örtkyckling

Min vän Massimo har varit snäll att dela med sig av ett riktigt kanonrecept på örtkyckling. Och jag trodde aldrig att det skulle vara så enkelt. Marineringen med yoghurt förvånade mig något då det ofta är något en förknippar med indisk matlagning. Men dom blir […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *