Italien. Maten. Kulturen.

Cotoletta alla Palermitana – kycklingschnitzel från Palermo

Cotoletta alla Palermitana – kycklingschnitzel från Palermo

Med värmen kommer också lite andra hungerkänslor och smaklökar fram att tillfredsställa. Lite lättare mat men fortfarande med mycket smak. Cotoletta alla palermitana, eller på svenska – kycklingschnitzel från Palermo, är just sådan. Tunna och rejäla skivor av kyckling vända i ströbröd, persilja och peccorino. Steka så att de är härligt saft på insidan med krispig yta. Serveras i Italien med citronklyftor som man själv pressar över schnitzeln. Så fantastiskt gott och enkelt.

Rätten fungerar till det flesta tillbehör – antingen en enkel sallad eller kanske lite ugnspotatis eller en fräsch somrig potatissallad. Och de går lika bra att grilla, göra i ugnen eller steka i panna. Flexibel matlagning.

Och apropå det här med enkla och snabba middagar, här får du två bra recept (ej italiano) från bloggkollegor till mig att använda någon annan dag kanske:

Zeinas nudlar på 30 minuter

Madeleines spanska köttgryta på under 30 minuter

Nåväl, tillbaka till Schnitzlarna från Palermo. 🙂

4 personer

2 stora kycklingbröstfiléer (Ca 400 gram totalt)

Ströbröd

2 nävar persilja persilja

Pecorino

2 citroner

Olivolja, salt och peppar

Häll upp ca 150 gram ströbröd i en skål. Finhacka persiljan och vänd ner. Riv ca 1 dl peceorino, eller parmesan, och lägg också ner i skålen. Salta och peppra och blanda runt noga.

Dela kycklingfiléerna på mitten så att du får totalt 4 delar. Lägg på en skärbräda med plastfilm över och banka ut med en köttklubba. De ska bli riktigt stora och tunna. Pensla filéerna med olivolja och vänd ner, en i taget, i ströbrödsblandningen. Tryck in blandningen på kycklingen och se till att de är ordentligt täckta.

Hetta upp en panna med lite olivolja och stek sedan din kyckling på medelvärme i totalt ca 15 minuter, 7 – 8 minuter per sida. Låter länge med det är för att ytan ska bli sådär krispigt härlig. Kycklingen kommer inte bli torr, tvärtom, den blir alldeles fantastiskt saftig.

Servera direkt från pannan med citronklyftor att pressa över + ditt favorittillbehör. Snabb och enormt god middag!



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *