Italien. Maten. Kulturen.

Kyckling med tomatsås, basilika och vitlök

Kyckling med tomatsås, basilika och vitlök

Idag blev det en favorit till lunchen – pasta med kyckling i tomatsås med basilika och vitlök. Knepet är att vänta in till det sista med att tillsätta både vitlök och basilika, särskilt den sistnämnda. Basilikans underbara aromer försvinner fort i kontakt med värme och vitlök i en snabb pastasås tjänar på att tillsättas sent. Som alltid med italiensk matlagning – bra råvaror, enkel tillagning och var sak har sin tid. Det här är ”feel good” mat på högsta nivå!

Den här rätten går bara att göra på sommaren, färska tomater (helst egenodlade) och basilikan gör allt för smakerna. Vi äter den oftast med linguine men det fungerar med annan pasta också, eller varför inte ris om man nu känner för det? En liten skön sallad till du har den perfekta måltiden.

Så efter en sväng i köksträdgården var både tomater och basilika inhämtade. Kycklingen från lokala slaktaren låg klar i kylen. Och pastavattnet är på uppkok. Då kör vi!

4 personer

2 större bröst kycklingfiléer

3 klyftor vitlök

10 tomater (Färska, egenodlade eller av bästa kvalité)

2 nävar med färsk basilika

1 dl vitt vin

3 msk smör

Olivolja, salt och peppar

Förbered det gröna – finhacka vitlök, skär ned tomaterna i mindre bitar och grovhacka basilikan. Lägg undan på egna fat. Sätt på pastavattnet om du ska ha pasta till.

Lägg upp kycklingen på en skärbräda och dela på längden så att du totalt får 4 filéer. Lägg plastfolie över och banka ut så att de får ungefär samma tjocklek. Salta och peppra generöst.

Hetta upp en större stekpanna med olivolja och lägg ned kycklingen. Låt den gå 3 – 4 minuter på hyfsat hög värme tills den fått fin färg och princip är klar. Lägg undan på en tallrik och täck över.

Slå i hälften av vinet i pannan och låt reducera ned något medans du skrapar ur botten av pannan med en träsked. Lägg ned de hackade tomaterna. Salta, peppra och låt reducera ned till en ganska trögflytande sås. Tillsätt vitlöken och resten av vinet + smör. När smöret smält lägger du tillbaka kycklingfiléerna och låter allt koka ihop ett par minuter. Smaka av om det behöves mer salt eller peppar.

Blanda i basilikan, stäng av värmen och sätt pannan på bordet. Servera med nykokta pasta och sallad. Eller vad du nu vill ha.

Italiensk kärlek på en tallrik!


Related Posts

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Det är verkligen härliga tider nu. Rabatterna på bakgården svämmas över av färska örter, de första morötterna har tagits ur jorden och om någon vecka eller så är nog de första jordgubbarna klara. Köksbordet har flyttat ut och igår käkade vi den här underbara kycklingpastan […]

PAPRIKAKYCKLING MED VITLÖK OCH BALSAMICO

PAPRIKAKYCKLING MED VITLÖK OCH BALSAMICO

Det här ett av mina favoritrecept på kyckling. Det går snabbt, har härliga smaker av paprika, vitlök och balsamico och jättegott med potatismos. Perfekt vilken vardagskväll som helst i veckan. Det viktigaste är att vara noga med steget då vinet går i pannan och att […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *