Italien. Maten. Kulturen.

Pollo al burro e limone

Pollo al burro e limone

Den här kycklingen – pollo al burro – är bland det godaste jag vet. Fina kycklingbröstfiléer vända i mjöl innan stekning och smaksatta med hutlösa mängder smör, timjan och en skvätt citron. Det är nästan löjligt enkelt och i princip helt omöjligt att misslyckas med. När tallrikarna är på bordet och en med alla sinnen intar rätten så känns det som om en är på lyxrestaurang. Supergott med hasselbackspotatis, italienskt potatismos eller varför inte en krämig potatisgratäng? Hur som så är det en riktig hit.

Kommande vecka tänker jag börja sortera lite bland alla mina julrecept från Italien. Och förhoppningsvis kan december månad bjuda på både mer traditionella såväl som nya recept som man i Italien förknippar med julmåltiderna. Hoppas du kommer hitta något nytt som du kanske vill prova på just ditt julbord.

Nåväl, tillbaka till den där himmelska kycklingen. Om inte förr så kanske just den kan vara en del av en magiskt god nyårsmiddag…

4 personer

4 kycklingbröstfiléer

Vetemjöl

250 gram smör

3 vitlöksklyftor

1/2 citron

3 kvistar timjan (+extra till garnering)

Salt och peppar

Börja med att putsa till kycklingen om det behövs och platta till något med baksidan av en kniv. Salta, peppra och pudra lätt med lite mjöl. Sätt en stekpanna på spisen och sätt på medelvärme. Bryn hälften av smöret till dess att det slutat bubbla, pannan har tystnat, och det börjar få en tydligt mörkare färg. Lägg då ner kycklingen med ovansidan nedåt. Stek kycklingen i ca 6 – 8 minuter beroende på storlek.

Vänd sedan kycklingen och dra ner värmen. Lägg i resterande smöret, skuret i kuber, och skalade vitlöksklyftor (lätt krossade) plus timjanskvistarna. Ös lite av smöret på ovansidan av kycklingen. När smöret smält sätter du på ett lock och brässerar på låg värme i 20 minuter. Ta av locket och ös kycklingen var 5:e minut under tillagningen.

Lyft av locket och smaka av såsen, salta och peppra om det behövs. Ta upp vitlöken och timjanen och kasta. Lägg upp kycklingen på tallrikarna. Pressa lite citronsaft i såsen och vispa runt innan du skedar upp såsen på tallrikarna. Smaka av en sista gång och toppa med lite färsk timjan.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Det är verkligen härliga tider nu. Rabatterna på bakgården svämmas över av färska örter, de första morötterna har tagits ur jorden och om någon vecka eller så är nog de första jordgubbarna klara. Köksbordet har flyttat ut och igår käkade vi den här underbara kycklingpastan […]

Pollo alla erbe – örtkyckling

Pollo alla erbe – örtkyckling

Min vän Massimo har varit snäll att dela med sig av ett riktigt kanonrecept på örtkyckling. Och jag trodde aldrig att det skulle vara så enkelt. Marineringen med yoghurt förvånade mig något då det ofta är något en förknippar med indisk matlagning. Men dom blir […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *