Italien. Maten. Kulturen.

Pollo alla erbe – örtkyckling

Pollo alla erbe – örtkyckling

Min vän Massimo har varit snäll att dela med sig av ett riktigt kanonrecept på örtkyckling. Och jag trodde aldrig att det skulle vara så enkelt. Marineringen med yoghurt förvånade mig något då det ofta är något en förknippar med indisk matlagning. Men dom blir hur saftiga som helst och tricket med gurkmejan för att få kycklingen riktigt snygg fungerar alldeles utmärkt. Smaksättningen med massor av färska örter, vitlök och citron får det möra kycklingköttet att smälta i munnen.

Nu har jag provlagat det några gånger och testat det även med kycklingfilé. Oftast äter vi kycklingben här hemma dock, prisvärt och fingervänlig mat, som alla gillar. Men du kan så klart ta vilken kycklingdel du nu känner för. Och örterna är ju något som en också kan anpassa efter vad en har hemma eller gillar. Men såla inte med dom, det är dom som gör en stor del av rätten

Kanske inte så särskilt genuint italiensk mer än att man kan få det på Massimos krog. Eller jo, örter, citron, vitlök och vitt vin är nog ganska italienska smaker när väl tänker efter. Gott är det hur som helst!

4 personer

12 – 16 kycklingben

3 dl färska örter (jag hade persilja, timjan, oregano, gräslök, salvia och rosmarin)

1 hel vitlök

1 tsk gurkmeja

2 citroner

2 dl naturell yoghurt

1.5 dl vitt vin

Olivolja, salt och peppar

Torka av kycklingen och gnid in med salt, grovmalen svartpeppar och gurkmeja. Lägg kycklingen i en behållare som har tätslutande lock. Slå över yoghurten och hälften av örterna som du finhackat. Ta halva vitlöken, skala och dela varje klyfta i två innan du lägger ned även dom. Pressa över saften av 1 citron. Blanda ordentligt och ställ in kycklingen i kylen i 30 min till en timme beroende på hur mycket tid du har.

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en rejäl ugnsforn. Lägg ned kycklingen, utan marinaden, och strö över den andra hälften av örterna. Salta och peppra. Dela citronerna i klyftor och pressa ned runt om i formen. Ta resterande vitlöksklyftor och lägg även de, oskalade, runt om i formen. Ringla över olivolja och slå på vinet.

Sätt in formen i ugnen och tillaga under ca 45 minuter. Ta ut efter halva tiden och vänd på kycklingen.

Möra, fantastiska smaker och så enkelt!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Det är verkligen härliga tider nu. Rabatterna på bakgården svämmas över av färska örter, de första morötterna har tagits ur jorden och om någon vecka eller så är nog de första jordgubbarna klara. Köksbordet har flyttat ut och igår käkade vi den här underbara kycklingpastan […]

Riso con pollo parmigiana – kycklingpanna med ris och parmesan

Riso con pollo parmigiana – kycklingpanna med ris och parmesan

Hos oss är det över 3 veckor kvar till skolstart, en får vara glad att bo i ett land med ett av Europas längsta sommarlov. Men det skadar ju aldrig att träna lite snabbare rätter för det kommer ju snart en hektisk vardag trots allt. […]



1 thought on “Pollo alla erbe – örtkyckling”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *