Italien. Maten. Kulturen.

Pollo alla griglia – grillad kyckling med grönsaker och dippsås

Pollo alla griglia – grillad kyckling med grönsaker och dippsås

Svängde förbi slaktaren på vägen hem igår och visste inte riktigt vad jag var ute efter. Men så hittade jag både fina kycklingben och kycklingvingar. Grillad kyckling, lite färska grönsaker och en dipsås blev den perfekta uppladdningen inför kvällens middag. Otroligt enkelt och något alla här hemma gillar. På ett ögonblick var fatet helt tomt.

Oftast brukar jag marinera kycklingben och kycklingvingar över natten. Idag fanns det inte riktigt tid till det men några timmar behöver de för att smakerna ska sätta sig ordentligt. Dippsåsen går lätt att förbereda och hacka lite grönsaksstavar fixar ungarna med glädje.

Dippsåsen är gjord på rostad vitlök, det ger en underbart sötaktig smak, så var inte rädd för mängden. Blir supergott till de nyskördade grönsakerna.

Marinad

1 kg kycklingben och/eller kycklingvingar

2 vitlöksklyftor

1 färsk röd chili

4 cm riven färsk ingefära

2 msk tomatpuré

2 msk honung

2 msk balsamico

Olivolja, salt och peppar

Finhacka vitlök och chilin. Blanda med övriga ingredienser. Stick lite hål i kycklingdelarna med en vass kniv. Lägg ner kycklingen och ringla över olivolja. Blanda ordentligt. Lägg i dubbla fryspåsar kylen, helst över natten, men minst några timmar.

Ta ut så att kycklingen är rumstempererad vid grillningen. Lägg kycklingen långt ut på grillen till att börja med där det är lite lägre temperatur. Efter ca 10 minuter kan du flytta in dem och låt det få ordentligt med fin färg. Pensla med den överblivna marinaden någon gång under grillningen.

Dippsås till grönsakerna

1 hel vitlök

1 klyfta citron

1 msk flytande honung

5 dl creme fraiche

3 msk olivolja

Salt och peppar efter smak

Sätt ugnen på 175 grader. Placera vitlöken som den är på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen och låt den bli mjuk, tar ca 20 – 30 minuter beroende på ugn. Ta ut och låt svalna.

Tryck ut vitlöksklyftorna och mortla dom till en pasta. Blanda med övriga ingredienser och ställ in i kylen tills det är dags för servering.

Härlig sommarmat!


Related Posts

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Krämig kycklingpasta – Pasta con pollo e dragoncello

Det är verkligen härliga tider nu. Rabatterna på bakgården svämmas över av färska örter, de första morötterna har tagits ur jorden och om någon vecka eller så är nog de första jordgubbarna klara. Köksbordet har flyttat ut och igår käkade vi den här underbara kycklingpastan […]

Pollo alla erbe – örtkyckling

Pollo alla erbe – örtkyckling

Min vän Massimo har varit snäll att dela med sig av ett riktigt kanonrecept på örtkyckling. Och jag trodde aldrig att det skulle vara så enkelt. Marineringen med yoghurt förvånade mig något då det ofta är något en förknippar med indisk matlagning. Men dom blir […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *