Italien. Maten. Kulturen.

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Barn i Italien äter allt, ja nästan allt. Barnmat är inte något för italienare – så fort de första tänderna är på plats så äter de samma som övriga familjen. Tidigt skolas det in i den kulinariska traditionen där, inte minst grönsaker, är dominerande. Min sambo kallar det här för sin barndoms sommarpasta och receptet är från hennes älskade mamma, min kära svärmor med andra ord.

En kan tycka att receptet låter enkelt och nästan banalt. Men smakerna är så underbara och det är en rätt jag ofta lagar hemma. Passar till i princip allt och även om den är jättegod nylagad så är den helt fantastisk rumstempererad dagen efter. Så gör lite extra och spara till morgondagens lunch eller lunchlåda. Jag lovar att de hör intensiva smakerna kommer imponera.

Som vanligt handlar det om bra råvaror. Har du inga egenodlade paprikor så hitta knallröda och ekologiska. Och det går också fint att blanda i gul paprika om en känner för det. Till tillagningen av paprikorna använder jag min vanliga olivolja med toppar med lite extra fin vid servering. Det, nymalen svartpeppar och lite hackad persilja. Så ruskigt gott!

4 personer

400 gram kort pasta

5 stora paprikor

2 vitlöksklyftor

1 dl vatten eller valfri buljong

1 näve bladpersilja

Olivolja, salt och peppar

Tvätta paprikorna och torka av. Skala dem med en potatisskalare och töm de vita partierna på insidan. Hacka i mindre bitar och lägg undan. Skala vitlökarna och krossa lätt med bladet på kökskniven.

Sätt på pastavattnet. Hetta samtidigt upp en bottenskyla med olivolja i en mindre panna eller kastrull. Lägg ned vitlöken och låt fräsa på låg värme medans de tillsätter härlig smak till oljan. Ta sedan upp dem och kasta dom.

Häll pastan i kokvattnet och lägg paprikorna i pannan. Slå på lite vatten eller buljong i pannan. Koka på hög värme för att koncentrera smaken. När paprikorna har mjuknat helt och börjar bli lätt mosiga så stänger du av värmen så länge. Salta, peppra och ringla över lite olivolja.

Häll av pastan 3 minuter innan anvisad koktid. Spara några matskedar av vattnet. Slå makaronerna direkt ned i pannan med paprikorna och fräs på rejäl hög värme. Tillsätt kokvattnet och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp i en skål och toppa med lite hackad bladpersilja och den finaste olivoljan du har hemma i köket.

Italiensk husmanskost!

Fantastiskt gott! Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Att göra egen tomatsås enligt italiensk tradition är en upplevelse. I år är det andra sommaren som jag själv är med och gör detta. Det är en riktig familjefest och det doftar så otroligt underbart. Exakta tillvägagångssättet skiljer sig så klart åt enligt vad man […]

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Hemma igen efter några dagars semester i Grekland med hela stora familjen. Underbar mat, varmt och otroligt vackra platser har besökts. Med en trasig AC och GPS på enbart grekiska i hyrbilen + 4 ungar så var det stundtals en liten prövning. Men underbart som […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *