Italien. Maten. Kulturen.

Guide till att koka pasta

Guide till att koka pasta

Alla kan koka pasta. Frågan är bara om man kokar den så att den når sin yttersta perfektion? Att koka pastan så att den blir perfekt i smak och får rätt konsistens kräver en del knep. Men är inte särskilt svårt. Så ta gärna de här tipsen och testa nästa gång så kommer också du laga pasta som en äkta italienare.

Innan vi tar tag i själva kokandet så är vattnet det viktiga elementet. Kallt vatten ska det vara och mängden vatten är avgörande. Per portion pasta, vilket man kan diskutera hur mycket det är i och för sig, mer om det nedan, så behövs det 1 liter vatten per 100 gram. 100 gram pasta = 1 liter vatten, 200 gram = 2 liter vatten och så vidare. Att koka pastan i mycket vatten förhindrar att pastan klibbar ihop. Och koka pastan i en stor kastrull, lägg i pastan först när det verkligen stormkokar. En del slår i olivolja eller annan olja i kokvattnet för att de tror att det motverkar klibbig pasta vilket är ytterst märkligt. Oljans densitet är högre än vatten och kommer endast att lägga sig på vattenytan och till ingen nytta, glädje eller smak.

Portionerna på pasta har varit och är fortfarande livligt diskuterat i Italien. Hur mycket pasta en portion är beror på hur den ska ätas. Om man äter pastan som en första rätt, en primi, så är den mindre. Och är pastan huvudrätten så är den större. Så från 50 – 60 gram, om det är en första rätt, och runt 80 gram om pastan är huvudrätten.

Den andra mycket viktiga delen i det förberedande inför pastakoket är salt. Alla råvarors smaker förhöjs av salt, pasta är inget undantag. 1 1/2 tesked per liter vatten är lagom, vare sig mer eller mindre. Det kanske låter mycket men det behövs eftersom pastan kokas i en stor mängd vatten. När du sätter pastakastrullen på spisen och sätter på värmen häller du i saltet.

Med vatten och salt har man kommit en bra bit på vägen. Men kvalitén på din pasta är också helt avgörande. Torkad pasta är ju det som vi allra oftast använder och då är det viktigt att den är gjord på enbart 100 % durumvete (semola di grano duro) och inget annat. Kolla på innehållsförteckningen. Och nej, pasta ska inte vara vitaminberikad, vara av vit fiber eller fullkorn heller för den delen. Men är inte fullkornspasta väldigt nyttigt? Hyfsat men smakmässigt ingen höjdare. Du får i dig betydligt mer och bättre fibrer om du ser till att äta bra med frukt och grönsaker istället. Och låt pastan smaka pasta. Ska du köpa torkad äggpasta så är det minst lika enkelt, den ska bara innehålla ägg och durumvete. Punkt. Och självklart är det gott med färsk pasta också, inte alls svårt att göra själv heller.

När det gäller själva kokningen så är en trägaffel din bäste vän, särskilt om du ska koka spagetti, bucatini eller annan längre pasta. De längre pastasorterna brukar bli stående med en del ovanför vattenytan innan den del som är i vattnet mjuknat. För att förhindra ojämn kokningsgrad av pastan så kan man med trägaffeln böja ner pastan ganska snabbt. Och pasta ska alltid kokas på hög värme och utan lock. Rör om då och då.

När är pastan klar då? Utgå från kokningstiden på förpackningen och dra av 2 minuter. När denna tid är uppnådd så smaka på pastan. Den ska inte vara helt perfekt med lagom tuggmotstånd utan ha lite, lite för mycket tuggmotstånd mot hur du vill att den ska vara. Då är det perfekt att hälla av pastan. Pastan efterkokar även efter att den hamnat i durkslaget och kommer på så sätt istället att vara perfekt på tallriken och inte i durkslaget. Överkokt pasta gör ingen glad.

Mycket troligt är att du ska servera din pasta med någon form av sås. Och så ska pastan blandas snabbt med såsen innan serveringen och om det behövs toppas med lite mer sås på toppen. Blanda pastan och såsen över värme och tillsätt gärna lite olivolja eller en klick smör. En annan teknik, pasta saltata in padella, innebär att du kortar koktiden med 3 minuter och sedan lyfter över pastan direkt ner i såsen och låter den koka färdigt.  Om du inte ska servera din pasta direkt så häll i olivolja eller smör i pastakastrullen och häll tillbaka pastan från durkslaget. Sätt på lock och pastan kommer fortfarande hålla bra ”ätkvalíté” i sisådär 180 sekunder.

När det gäller märken på olika pastasorter så finns det ju hur många som helst. Välsorterade matbutiker brukar alltid ha några lite bättre än de där lågprismärkena som alltid ska undvikas. Utgå från innehållsförteckningen. Ett vanligt problem med lågprismärkena av pasta är att det är så industriellt anpassat att man glömt hantverket. Det största problemet är att man torkar pastan i alldeles för hög temperatur vid tillverkningen och det påverkar pastans kvalité markant. Och har du en italiensk delibutik eller liknande i din stad så kan du absolut hitta mycket bra kvalité där.

Så slutligen – 1 liter vatten + 1 1/2 tsk salt per 100 gram pasta, kolla innehållsförteckningen, koka på hög värme, rör om och koka alltid kortare än vad som står på pastapaketet.

Lycka till med ditt pastakok!


Related Posts

Pasta di costata di manzo

Pasta di costata di manzo

Häromdagen lagade jag en riktigt skön pasta med entrecote – pasta di costata di manzo. Självklart till tonerna av lite härlig italiensk musik som sig bör. Ja, just det. Du har väl inte missat min alldeles italienska spellista på Spotify? Helt perfekt när du vill […]

Pasta con crema di peperoni e salame

Pasta con crema di peperoni e salame

Minervino har varit på paus ett tag nu, sorry för det. Livet har kommit lite emellan med mycket utlandsresor i jobbet, familjeliv och en flytt till större hus. Nu hoppas jag att vardagsrutinerna har kommit in så pass att Minervino åter kan rulla på med […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *