Italien. Maten. Kulturen.

Holmbergs ramslökspesto

Holmbergs ramslökspesto

Idag blir det ett gästspelande recept från min gode vän Tobias Holmberg hemma i Sverige. Vi har känt varandra länge och delar passion för gott både på tallrik och i glas. Ser fram emot att han + familj kommer ner till oss på besök så småningom men under tiden gör vi som många andra – håller kontakten och noterar varandras uppdateringar via sociala medier. Och för några dagar sedan pratades vi vid och jag fick överskickat bilder på nyplockad ramslök + en del smarriga bilder på vad han ordnade till hemma i sitt utekök i Åmål. Så lätt avundsjuk så ska jag nu ge er Tobias recept på ramslökspesto som han använde till pasta häromdagen.

Ramslök finns faktiskt i Italien men tyvärr inte så långt söderut som jag befinner mig. På italienska heter ramslök aglio trigono vilket refererar till bladens trekantighet. En del kallar den också kort och gott orsino. Vid min efterforskning fann jag även en del typiskt italienska rätter med ramslök som huvudrollsinnehavare, inte helt otippat från den norra och mellersta delen av landet. Så innan vi går in på dagens recept så kommer här två andra tips på hur du kan hitta på ännu mer roligheter med den underbara ramslöken. Och ett svenskt tips på tysk ramslökssoppa. Vill du testa att göra en äkta italiensk pesto genovese på basilika så hittar du mitt recept här

Crema di champignon e aglio orsino – en enkel champinjonsoppa där svampen kokas med potatis och lök. Tillsätt 100 gram ramslök. Mixas med en skvätt mjölk och serveras slät. (Ingen länk tyvärr)

Ramslök fritters – fritterade bollar med ramslök. Sidan är på engelska och innehåller även ett par andra recepttips + lite mer fakta om ramslök.

Tysk ramslökssoppa – på svenska med vintips.

Och när det gäller dryck till ramslök så är vitt vin (generellt) ett bra alternativ. Gärna ett torrt och friskt vitt sådant med inslag av citrus. Min sambo som är utbildad sommelier rekommenderar att välja vilket torrt vitt vin som helst som går ihop med lättare fisk och skaldjursrätter om man vill ha en enkel tumregel. Funderat på det där och tror bestämt att hon har helt rätt…

Så till pastan med Holmbergs ramslökspesto. Och som all pesto så blir den bäst om den är gjord i mortel. Det behåller smakerna på allra bästa sätt. Hur grov- eller finmortlad du vill ha den är en smaksak. Men mortel ska det vara.

4 personer (Som pastasås)

2 nävar ramslök

1 dl pinjenötter

1.5 dl olivolja

2 dl riven parmesan

Salt, peppar

1 citronklyfta

Sköl ramslöken och skär bort den nedre delen, rotspetsen. Grovhacka och lägg ner i morteln med pinjenötter, olivolja och parmesanen + lite salt och peppar. Mortla till du tycker att peston fått lagom konsistens.

Koka pastan och innan servering så droppar du i lite citron i peston. Blanda peston med pasta och servera med extra parmesan för dem som så önskar.

Nu väntar jag bara på att hitta min egen ramslök….Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *