Italien. Maten. Kulturen.

Insalata di pasta bruschetta

Insalata di pasta bruschetta

Idag blir det pastasallad bruschetta, en riktig sommarpastasallad. Jag älskar verkligen bruschetta. Och att göra det som en, något modifierad, pastasallad är fantastiskt gott. Perfekt till grillat eller som en vegetarisk pastasallad med massor av härliga smaker. Förutom de klassiska ingredienserna till bruschetta så har jag även adderat mynta, lite vitvinsvinäger, parmesan och toppat med mozzarella och extra parmesan. Sjukt somrigt gott!

Den här pastasalladen är enkel att fixa och tar inte särskilt lång tid. Man kan absolut förbereda den men spar den inte till dagen efter, då har den tappat alldeles för mycket av sina smaker från de färska örterna. Jag brukar alltid låta den stå och dra någon timme i kylen och sen servera den rumstempererad. Och oftast åker den fram när det ska grillas.

Idag gjorde jag salladen på små coctailtomater men det går fint att göra den på vanliga också. När jag har vanliga tomater så delar jag dem i kvartar och filear ur innehållet så att det bara är tomatköttet som hamnar i salladen. Tar man hela tomaten så riskerar det, särskilt om man låter den vila en stund, att det blir lite för mycket tomatsvätska. Och med de här små tomaterna så delar jag dem bara på mitten och pressar ur det mesta av innehållet innan jag delar dem i kvartar.

Receptet är baserat på 4 normalportioner så ska du ha den till grillat eller till en buffé så räcker den till 6 – 8 portioner. Minst. Ibland, som en variant, så byter jag ut vitvinsvinägern mot balsamico. Också ruskigt gott men färgen blir inte lika serveringsvänlig.

4 portioner

400 gram pasta (av kortare variant)

6 tomater eller ca 30 coctailtomater

1 rödlök

2 pressade vitlöksklyftor

1 dl riven parmesan

2 nävar basilikablad (ca 30 stycken)

1 näve myntablad (ca 15 stycken)

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger (eller pressa citron)

Salt och peppar

Börja med att koka pastan som du sedan häller av och kyler ned till rumstemperatur. Under tiden så blandar du ihop olivolja, vitvinsvinäger och pressad vitlök. Häll ner i serveringsskålen. Dela tomaterna på mitten och pressa ut det mesta av innehållet. Dela en gång till så att du får kvartar av dem. Lägg ner i serveringsskålen. Finhacka rödlöken och vänd. Hacka upp myntan och basilikan och vänd ner. Låt stå medans pastan blir klar.

Häll ner pastan i serveringsskålen tillsammans med parmesanosten. Salta, peppra och riv (med händerna eller på rivjärn) bitar av mozzarella över. Blanda runt ordentligt så att alla smaker binds ihop.

Makalöst gott!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Insalata di pasta con pollo e ricotta

Insalata di pasta con pollo e ricotta

Ricotta fungerar till mycket mer än godsaker. Den här pastasalladen med kyckling och ricotta är helt fantastisk. Krämig och härlig smak från den färska basilikan. Superenkel att göra – koka pastan och bara blanda ihop. Det enda som behöver ”hackas” är tomaterna. Idag gjorde vi […]

Insalata di spaghetti

Insalata di spaghetti

Insalata di spaghetti – sommarens pastasallad! Och den kom till helt av tillfälligheter. Vi var ute en helg för ett par veckor sedan och campade och hade tagit med det mesta i matväg. Ena kvällen åt vi spagetti med tomatsås och som vanligt kokade jag […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *