Italien. Maten. Kulturen.

Linguine med saffran, örter, smör och rostad vitlök

Linguine med saffran, örter, smör och rostad vitlök

Hemma hos oss gillar vi pasta till grillat, det är sedan gammalt. Och den här saffranspastan med rostad vitlök, smör och hutlösa mängder örter är helt underbar. Toppas med rostade nötter om man vill, även om jag personligen avstår. Perfekt till grillad fisk och kyckling med citronsmaker. Perfekt som bjudrätt också. Eller som en lyxig pasta när man så känner för det.

Saffran i mat är något jag är väldigt ambivalent kring. Det passar i vissa rätter men i andra blir det bara helt fel. Saffran är för mig mest för bakning. Fisksoppa/fiskgryta, ris och den här pastan tillhör undantagen. Och alla örterna till gör det helt magiskt gott!

Jag gillar att äte den som den är också men idag så grillade vi lax på grillen och det var verkligen en superkombo. Lite pressad citron på den nygrillade laxen och pastan till. Faten rensade!

Bli inte avskräckt av den stora mängden vitlök, rostad får vitlöken en mycket mildare och njutbar karaktär. Verkligen en hit!

4 portioner

1 hel vitlök

1 pkt saffran

1 citron

2 nävar basilika

1 bunt gräslök

1 bunt dill

100 gram smör

0.5 dl pecorino

Olivolja, salt och peppar

Börja med att lägga saffranet i en glas tillsammans med några matskedar hett vatten. Sätt ugnen på 175 grader och gnid i den hela vitlöken med lite olivolja. Slå in i folie och sätt in i ugnen ca 40 – 45 minuter. Ta ut och ta ur från folien. Låt svalna. Om du vill ha rostade hasselnötter till vilket övriga i familjen gärna vill ha så lägg dessa runt vitlöken de sista 5 – 10 minuterna av tillagningen. Låt svalna.

När vitlöken svalnat så kan du trycka ut klyftorna. Hacka grovt och lägga på ett fat. Grovhacka även hasselnötterna och lägg i en mindre serveringsskål.

Sätt på pastavattnet och samtidigt som du lägger ned pastan (min hade koktid 11 min, kokte i 9 min) sätter du en större panna på spisen med en bottenskyla av olivolja. Smält smöret tillsammans med några matskedar olivolja. När smöret smält adderar du vitlöken och saffran. Puttra på väldigt låg värme så att alla de härliga smakerna kommer fram. Höj sedan värmen och bryn smöret lätt innan du tar det av från plattan och ställer åt sidan. Pressa ned saften av 1 citron.

När pastan är klar så sparar du ungefär 0.5 dl av kokvattnet. Sätt pannan med vitlöken på spisen igen och när den fått upp värmen så tillsätter du pastan med det sparade kokvattnet och rör om ordentligt. Grovhacka basilika och dill samt klipp gräslöken i mindre bitar. Riv pecorinon. Blanda ihop med pastan och servera direkt. Ställ fram skålen med hasselnötter för den som vill ha det och gärna lite extra pecorino.

Njut – somrigare pasta får man leta efter!2 thoughts on “Linguine med saffran, örter, smör och rostad vitlök”

    • Hej Lidka! Jag har provat svart vitlök och ja, det påminner lite om den när man rostar. Får en betydligt djupare men inte lika skarp smak som “vanlig” vitlök. Lycka till med tillagningen! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *