Italien. Maten. Kulturen.

Maccheroni con pomodoro e ricotta – ricottapasta med tomat

Maccheroni con pomodoro e ricotta – ricottapasta med tomat

Det här receptet kom egentligen till av en olyckshändelse. Jobbade hemifrån och skulle slänga ihop något till lunch. Hade ricotta i kylen som behövde avslutas och med hjälp av lite körsbärstomater från köksträdgården, ansenliga mängder vitlök och olivolja + basilika så var lunchen fixad. Smal och fettsnål lunch men ändå krämig och full av smaker. Jag gillar den verkligen och gör den lika ofta till mina jobbluncher hemma i min ensamhet eller som lunchpasta när hela familjen är samlad.

Dessutom är den busenkel att göra. Den tar lika lång tid som pastan tar att koka och då hinner du samtidigt duka fram och fixa med annat. Man skulle kunna kalla det vardagspasta men jag tycker just det ordet, vardagspasta, är så urbota trist. Det liksom signalerar att något är enkelt och lite halvtråkigt. Aldrig någonsin någonstans ska en enda måltid vara trist. Det ska alltid vara gott och en njutning, oavsett om du äter själv eller med andra. Hemma eller på restaurang. Punkt.

Dags för lunch!

4 personer

360 gram Pasta (Kort variant, jag hade Maccheroni denna gång)

3 vitlöksklyftor

2 peperonchino

200 gram ricotta

250 gram körsbärstomater

1 näve färsk basilika

Olivolja, salt och peppar

Sätt på pastavattnet. Skiva sedan vitlöken och halvera eller skär tomaterna i kvartar. När du lagt pastan i kastrullen så sätter du på en panna med en bottenskyla olivolja och fräser vitlöken försiktigt ett par minuter. Smula även över peperoncino. Lägg sedan ned tomaterna och salta och peppra. Låt tomaterna fräsa tills dess att de börjar släppa sin vätska. Dra ned värmen och lägg i ricottan med en skvätt av pastavattnet så att det tillsammans bildar en härlig pastasås. Låt puttra ihop på mycket låg värme medans du väntar på att pastan ska bli klar.

Slå av pastan och vänd ner i pannan och blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Toppa med grovhackad basilika och ringla över lite fin olivolja. Njut!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Barn i Italien äter allt, ja nästan allt. Barnmat är inte något för italienare – så fort de första tänderna är på plats så äter de samma som övriga familjen. Tidigt skolas det in i den kulinariska traditionen där, inte minst grönsaker, är dominerande. Min […]

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Att göra egen tomatsås enligt italiensk tradition är en upplevelse. I år är det andra sommaren som jag själv är med och gör detta. Det är en riktig familjefest och det doftar så otroligt underbart. Exakta tillvägagångssättet skiljer sig så klart åt enligt vad man […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *