Italien. Maten. Kulturen.

Pasta con crema di peperoni e salame

Pasta con crema di peperoni e salame

Minervino har varit på paus ett tag nu, sorry för det. Livet har kommit lite emellan med mycket utlandsresor i jobbet, familjeliv och en flytt till större hus. Nu hoppas jag att vardagsrutinerna har kommit in så pass att Minervino åter kan rulla på med nya och inspirerande recept från Italien flera gånger i veckan. Ambitionen är att åtminstone publicera 3 – 4 recept per vecka.

Det här blev en pastarätt som kom till när det fanns lite av varje kvar i kylen och en lunch skulle snabbt komma på bordet. En bit salami, lite vitt vin och paprika är basen. Som du ser så är receptet oerhört enkelt men låt dig inte luras av det. Det här är en riktgt grymt god pastarätt med mycket smak och krämighet. Hade jag haft en restaurang så hade den definitivt varit på menyn.

Dagens recept är gjort på Felinosalami. En charmigt krokig salami med perfekt balans mellan fett, smak och sötma. Den går säkert att hitta i Sverige också men annars så går det fint med någon annan salami av hög kvalité. Felinosalamin har en fetthalt på runt 25 -30 % och har en mjuk och balanserad smak. Oavsett vilken salami du nu går för så försök att hitta en lite bättre.

Låt oss sätta igång!

4 personer

400 gram kort pasta ( Jag använde fusilloni)

2 röda paprikor

200 gram salami

2.5 dl vitt vin

1 Schalottenlök

8 – 10 basilikablad

Olivolja, salt och peppar

Tvätta paprikorna och skär upp i remsor. Lägg åt sidan så länge. Finhacka schalottenlöken och skiva salamin i lite större tjockare remsor.

Sätt pastakastrullen på spisen. Hetta upp en panna med lite olivolja och färs löken i ett par minuter. Lägg sedan ned paprikan slå sedan på vinet. Låt allt få ett uppkok och låt sedan puttra i ca 10 minuter. Ta av från värmen, salta försiktigt och lägg i basilikabladen. Töm innehållet i en mixer och skapa pastasåsen.

När pastavattnet kokar häller du i pastan och hettar samtidigt upp en stekpanna som du lägger ned salamin i. Stek på ganska hög värme och om salamin har bra kvalité så kommer den släppa en hel del fett ifrån sig. Målet är att få salamin nästan lite krispig. Lyft ur salamin och lägg på ett hushållspapper så att överskottsfettet kan absorberas upp.

Häll av pastan när den är färdig och lägg tillbaka i en panna. Slå över paprikasaåsen och låt allt gå ihop. Salta och peppra. Toppa med den krispiga salamin och mer basilika.

Det här är vansinnigt gott!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pasta di costata di manzo

Pasta di costata di manzo

Häromdagen lagade jag en riktigt skön pasta med entrecote – pasta di costata di manzo. Självklart till tonerna av lite härlig italiensk musik som sig bör. Ja, just det. Du har väl inte missat min alldeles italienska spellista på Spotify? Helt perfekt när du vill […]

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Barn i Italien äter allt, ja nästan allt. Barnmat är inte något för italienare – så fort de första tänderna är på plats så äter de samma som övriga familjen. Tidigt skolas det in i den kulinariska traditionen där, inte minst grönsaker, är dominerande. Min […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *