Italien. Maten. Kulturen.

Pasta di costata di manzo

Pasta di costata di manzo

Häromdagen lagade jag en riktigt skön pasta med entrecote – pasta di costata di manzo. Självklart till tonerna av lite härlig italiensk musik som sig bör. Ja, just det. Du har väl inte missat min alldeles italienska spellista på Spotify? Helt perfekt när du vill ha lite italiensk stämning bland kastruller och grytor. Du hittar den här. Bara att följa om du vill.

Den här pastan är en riktigt krämig variant som passar perfekt när en vill unna sig något gott till helgen eller när en vill ställa fram något riktigt gott till gäster på en middag. Tar en timme ungefär och är så enkelt att det i princip är omöjligt att misslyckas.

I receptet har jag bytt ut min egna hemmagjorda köttbuljong mot fond då de allra flesta kanske inte har egen buljong tillhands. När jag gör med min egen buljong reducerar jag den ordentligt så att smakkoncentrationen blir riktigt hög så därför föreslår jag att du väljer oxfond till receptet som har lite mer djup i smaken. Du kan också byta ut entrecote mot exempelvis ryggbiff.

Grunden för receptet är en klassisk sofritto men utan morötter. Sätter grundsmakerna för rätten och sedan bygger man på med kött, fond och till sist lite grädde. Makalöst gott!

4 personer

2 skivor entrecote (250 – 300 gram)

1 stor gul lök

2 stjälkar bladselleri

2 klyftor vitlök

1 peperoncino (Eller ½ färsk chili utan frön)

2 msk oxfond

1 dl vitt vin

5 dl vatten

2 dl grädde (Eller matlagningsgrädde)

Olivolja, salt och peppar

1 knippe bladpersilja

Börja med att skiva upp löken och sellerin. Skala vitlöken och krossa klyftorna försiktigt. Hetta upp en panna med en bottenskyla av olivolja. Lägg ner grönsakerna tillsammans med peperoncino och fräs på låg värme i  ca 10 minuter. Under tiden strimlar du köttet.

Lägg ned köttet i pannan, höj värmen något och låt det få fin färg. Slå i vinet och låt det få ett ordentligt uppkok och reduceras ned. Ta upp vitlöken och kasta. Slå på vatten + fond så att köttet täcks. Puttra på medelvärme i 45 min – 1 timmer. Slå på mer vatten när det behövs. När köttet känns riktigt mört slår du på grädden och låter det koka in. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan och häll av, men spara lite av kokvattnet. Vänd ner pastan i såsen och en liten slatt av kokvattnet. Blanda runt och toppa sedan med hackad bladpersilja.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pasta con crema di peperoni e salame

Pasta con crema di peperoni e salame

Minervino har varit på paus ett tag nu, sorry för det. Livet har kommit lite emellan med mycket utlandsresor i jobbet, familjeliv och en flytt till större hus. Nu hoppas jag att vardagsrutinerna har kommit in så pass att Minervino åter kan rulla på med […]

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Barn i Italien äter allt, ja nästan allt. Barnmat är inte något för italienare – så fort de första tänderna är på plats så äter de samma som övriga familjen. Tidigt skolas det in i den kulinariska traditionen där, inte minst grönsaker, är dominerande. Min […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *