Italien. Maten. Kulturen.

Pasta panna prosciutto

Pasta panna prosciutto

Ursäkta frånvaron på nästan 4 veckor. Det blev en kombination av välbehövlig semester, en ny familjemedlem som kom till världen och en påbörjad flytt till ett större hus. Så även om hjulen rullar för fullt så har tyvärr inte tiden för Minervino riktigt funnits där. Tyvärr. Men det ska det bli ordning med nu. Så håll koll här på hemsidan eller/och om du följer mig på Facebook eller Instagram.

Den här pastan är en favorit som jag ofta gjorde när jag levde som singel men som numera då och då får ta plats när vi vill ha en snabb men god pasta en vardagskväll. Såsen tar lika lång tid som att koka pastan så middagen är på bordet på ungefär 15 minuter, dukning och fixa sallad inkluderat.

Egentligen är det en modifierad tomatsås men både lite smör och grädde adderad + underbar prosciutto crudo. Lite ärter, parmesan och basilika toppar det hela. Riktigt krämig pasta som alla här hemma älskar.

Det där med prosciutto är en hel vetenskap. Jag hade parmaskinka idag men du kan ta någon annan prosciutto crudo som du hittar i affären. Kommer ett specialinlägg om Italiens alla sorter och variationer på skinka inom kort.

Om du undrar vad bikarbonaten gör i receptet så är det inget misstag, varför du ska addera det i tomatsås kan du läsa mer om här.

Men nu kör vi…

4 portioner

320 gram pasta (Brukar använda linguine men hade bara spagetti hemma)

100 gram valfri prosciutto crudo

1 burk med plommontomater

3 schalottenlökar (Eller 1 mindre gul lök)

2 dl gröna ärtor

4 klyftor vitlök

2 msk smör

0.5 dl grädde av valfri fetthalt

1 dl riven parmesan

Olivolja, salt och peppar

¼ tsk bikarbonat

Basilika eller bladpersilja till garnering

Sätt på pastavattnet direkt. Finhacka vitlök och schalottenlöken. Sätt en större panna på spisen och slå en bottenskyla med olivolja. Lägg ned löken och lät fräsa i några minuter till den är mjuk och genomskinlig. Slå på tomaterna och krossa tomaterna med en trägaffel. Dra några varv med pepparkvarnen och lägg i en ¼ tsk bikarbonat. Låt allting puttra medans du fixar sallad, dukar och låter pastan koka. Under tiden skär du även ned din prosciutto crudo i strimlor på tvären.

När det är ett par minuter kvar av koktiden på pastan så lägger du ned ärtorna i pannan. Klicka i smöret och lät smälta. När smöret smält slår du i grädden och lägger ned skinkan. Rör om så att allt blandas ordentligt. Häll av pastan men spara en kaffekopp med kokvatten.

Häll över pastan i pannan + parmesanosten. Om du tycker att såsen blev väl tjock kan du nu späda med lite av kokvattnet som du sparade. Blanda runt noga och toppa med lite grovhackad basilika eller bladpersilja. Servera!

Njut! Vardagskvällar blir sällan bättre än så här…


Related Posts

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Barn i Italien äter allt, ja nästan allt. Barnmat är inte något för italienare – så fort de första tänderna är på plats så äter de samma som övriga familjen. Tidigt skolas det in i den kulinariska traditionen där, inte minst grönsaker, är dominerande. Min […]

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Att göra egen tomatsås enligt italiensk tradition är en upplevelse. I år är det andra sommaren som jag själv är med och gör detta. Det är en riktig familjefest och det doftar så otroligt underbart. Exakta tillvägagångssättet skiljer sig så klart åt enligt vad man […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *