Italien. Maten. Kulturen.

Pasta primavera

Pasta primavera

Pasta primavera – krämig pasta med färska skördegrönsaker. En liten skvätt grädde i för krämigheten och det blev alldeles fantastiskt. Sparris, lök, selleri, broccoli och ärtor m.m., en mer grönare pasta får en leta efter. Och allt ihop som one-pot rätt.

Idag blev det en riktig långlunch med både grannar, svärföräldrar och ett par vänner som kom på besök. 25 grader i skuggan och uppdukat långbord i trädgården gjorde det så klart extra trevligt. Ungarna lekte och undertecknad har spenderat en hel del i tid i köket under dagen. Lyckligtvis så har vi ett platsbyggt utekök som vi använder så ofta vi kan så att man kan vara med i gemenskapen trots kökstjänst.

Förutom antipasto bestående av charkuterier och ost så hade vi grillning som huvudtema på andra rätten. Det blev både kyckling, karré och salsiccia tillsammans med en hel rad av olika grönsaksrätter. Middagen avslutade vi med denna tiramisu som jag lade ut tidigare idag – smaskens!

Men det är som sagt egentligen middagens första rätt, efter antipaston, som jag tänkte dela med mig av. Pasta primavera. Härliga al dente grönsaker och krämighet från massor av parmesan och en skvätt grädde. Jag har alltid varit skeptisk mot den här med one-pot rätter, känns inte som matlagning. Men idag blev det läge att testa och göra ett undantag, med 18 personer på söndagslunch så får man fuska lite. Blev det bra? Ja, jag är imponerad och överraskad över resultatet faktiskt. Bra metod när man ska ha många gäster på en och samma gång och då vill servera pasta. (Receptet är anpassat efter pasta som har en koktid på 11 minuter)

För enkelhetens skull så har jag räknat om receptet nedan till ungefär 4 – 6 portioner…

4 – 6 portioner

400 gram pasta (Använde Farfalle)

1 bunt med sparris

1 broccolihuvud

2 dl gröna ärtor

2 stjälkar bladselleri

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 handfull bladpersilja

3 dl grönsaksbuljong

1 dl grädde (Eller creme fraiche)

1 dl parmesan

Salt, peppar och peperoncini

Börja med att koka upp grönsaksbuljongen i en separat mindre kastrull. Lägg pastan i en stor och vid kastrull. Bryt av nederdelen av sparrisen och kasta(Eller spara till framtida grönsaksbuljonger). Skala och dela sedan varje sparris i 3 bitar. Dela broccolin i mindre buketter och skiva upp löken, sellerin och vitlöken. Lägg ner alla grönsaker i grytan med pastan. Tillsätt salt, peppar och smulad peperoncini. Slå på den varma buljongen och sätt grytan på spisen.

Låt det koka upp och rör hela tiden så att allt blir genomkokt. När pastan kokat i 6 minuter tillsätter man persiljan, grädde, gröna ärtor och parmesan. Låt koka ihop i 4 minuter under fortsatt omrörning så att såsen blir krämig och tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Ta av från spisen och ställ fram. Toppa med lite persilja och riv över lite extra parmesanost om du vill. Njut – det här smakar vår!



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *