Italien. Maten. Kulturen.

Pasta Vesuviana

Pasta Vesuviana

Min syster kallar den här rätten för den ultimata singelmiddagen. Få ingredienser, går fort, smakar ljuvligt och minimalt med disk. Och det är verkligen ett busenkelt recept, men vilka smaker! Vesuviana – uppkallad efter den mäktiga vulkanen Vesuvius är denna pasta just sådan – en explosion av smaker från medelhavet. Den som påstår att vegetarisk mat är trist och smaklös har absolut helt fel. Enkel att göra med mycket smak – perfekt en vardagskväll när middagen skulle varit på bordet för en kvar sedan.

Även om det är, eller snarare just därför, enkel mat så var noga med att välja bra råvaror. Hitta goda oliver, bra tomater på burk och en schysst mozzarella. Det gör verkligen skillnad. Och vill man ha något proteinrikt i så kan man ju alltid addera en burk tonfisk om man vill.

4 personer

1 rödlök

1 färsk röd chili (Eller torkad peperoncini)

1 burk med hela tomater

100 gram mozzarella

2 msk kapris

2 dl svarta oliver

En handfull basilikablad

Börja med att hacka löken och chilin. Hetta upp en panna med olivolja och fräs på detta på medelvärme under omrörning och medans du sätter på pastavattnet. Löken ska inte ta färg och blir det lite torrt i panna så ta en skvätt vatten från pastakastrullen och häll i pannan.

Hacka sedan kaprisen och oliverna lite grovt. Slå på tomaterna och hacket i pannan. Mosa tomaterna med en träslev. Ungefär nu så borde ditt pastavatten koka och det är dags att lägga i pastan. Under tiden som pastan kokar så låter du såsen puttra vidare. Under tiden skivar du mozzarellan och skär sedan i stavar innan du sedan skär små kuber av dem.

Häll av pastan och lägg ned mozzarellan i pannan. Låt det smälta något innan du slår på pastan och kastar runt allt i pannan till en härlig röra. Salta och peppra. Hacka lite basilika och strö över.


Related Posts

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Barn i Italien äter allt, ja nästan allt. Barnmat är inte något för italienare – så fort de första tänderna är på plats så äter de samma som övriga familjen. Tidigt skolas det in i den kulinariska traditionen där, inte minst grönsaker, är dominerande. Min […]

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Att göra egen tomatsås enligt italiensk tradition är en upplevelse. I år är det andra sommaren som jag själv är med och gör detta. Det är en riktig familjefest och det doftar så otroligt underbart. Exakta tillvägagångssättet skiljer sig så klart åt enligt vad man […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *