Italien. Maten. Kulturen.

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Att göra egen tomatsås enligt italiensk tradition är en upplevelse. I år är det andra sommaren som jag själv är med och gör detta. Det är en riktig familjefest och det doftar så otroligt underbart. Exakta tillvägagångssättet skiljer sig så klart åt enligt vad man familjens traditioner säger. Men jag hittade ett bra videoklipp med lite skön italiensk musik till som visar hur det går till när sommarens tomater ska in i glasburkar. Så kolla gärna in klippet nedan.

Och att ha färdig tomatsås för hela vinterhalvåret är ju helt underbart. Men dagens recept är baserat på färska och solmogna tomater och det är en riktig höjdare. Går snabbt att göra, extremt nyttigt och som vi brukar äta med spaghetti och ruccola. Perfekt som lunch eller till middag om en känner för det.

Om en tycker att tomaterna saknar den där riktiga sötman och smaken som bara egenodlade tomater kan ge så kan en förstärka med lite tomatpuré.

4 portioner

320 gram pasta

8 tomater

2 msk tomatpuré (om det behövs)

3 vitlöksklyftor

2 torkade peperoncini

Olivolja, salt och peppar

(En slatt vitt vin om en vill)

Sätt på pastavattnet. Skala vitlöken. När pastan går i vattnet sätter du en ny panna med en bottenskyla olivolja på spisen. Lägg ner vitlöken (lätt krossad) tillsammans med peperoncinon och låt mjukna på låg värme under några minuter. (Sätter en ljuvlig smak på oljan)

Under tiden halverar du tomaterna och river dom med köttsidan inåt på ett rivjärns grova sida över en skål. Skalen kastar du. Klicka eventuellt ned tomatpuré.

Lyft ur vitlöken och peperoncinin ur pannan och kasta. Höj värmen till medelvärme och häll i tomaterna. Om du vill ha vin med som smaksättning så häller du i det nu också. Låt koka ihop till dess att pastan är klar och avrunnen. Spara ett par matskedar av kokvattnet i en kopp.

Häll pastan i pannan med tomaterna tillsammans med det sparade kokvattnet. Salta och peppra och släng sedan ner ett par nävar med ruccola. Blanda runt och servera!

Magiskt enkelt och ljuvligt gott!


Related Posts

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Barn i Italien äter allt, ja nästan allt. Barnmat är inte något för italienare – så fort de första tänderna är på plats så äter de samma som övriga familjen. Tidigt skolas det in i den kulinariska traditionen där, inte minst grönsaker, är dominerande. Min […]

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Hemma igen efter några dagars semester i Grekland med hela stora familjen. Underbar mat, varmt och otroligt vackra platser har besökts. Med en trasig AC och GPS på enbart grekiska i hyrbilen + 4 ungar så var det stundtals en liten prövning. Men underbart som […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *